Cel puţin 42 de persoane au fost ucise la Ankara, capitala Turciei, în confruntările date în timpul tentativei de puci, potrivit BBC. Victimele sunt civili şi poliţişti.
AFP relatează că focuri de armă sporadice se auzeau, la primele ore ale dimineţii, în mai multe cartiere ale capitalei, care a fost de asemenea bombardată. Ţinta loviturilor aeriene a fost, cu precădere, clădirea Parlamentului.
Unele surse spun că decese s-au înregistrat şi la Istanbul, cel mai mare oraş al Turciei. Bilanţul este incert.
Tancurile au putut fi observate pe străzi, iar aeroportul internațional din oraș și podurile peste Bosfor au fost închise.
Situaţia rămâne confuză în această ţară, unde preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi premierul Binali Yıldırım au acuzat că o facţiune a armatei a încercat să răstoarne prin forţă regimul actual.
Anunţând că preiau conducerea ţării pentru a restabili ordinea, trupele fidele actualei puteri par să deţină controlul asupra situaţiei, lovitura de stat îndreptându-se spre un eşec.
Şeful guvernului ar fi ordonat armatei să doboare avioanele şi elicopterele aflate în mâinile militarilor pucişti.
Într-o declaraţie transmisă prin intermediul aplicaţiei mobile FaceTime, preşedintele turc – revenit de urgenţă în ţară din vacanţă – a denunţat „insurecţia”. Recep Tayyip Erdogan a cerut populaţiei să reziste „tentativei de lovitură de stat” şi să iasă pe străzi.
Focuri de armă s-au auzit, după lăsarea întunericului, în capitala Turciei. Elicoptere şi avioane militare au survolat Ankara, la altitudine joasă.
CNN-Turk a anunţat o mobilizare „extraordinară” în faţa sediului Statului Major al armatei, al cărei şef – un apropiat al preşedintelui – ar fi fost luat ostatic.
Liderii lumii şi-au exprimat preocuparea faţă de situaţia din Turcia şi au făcut apel la calm.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut revenirea rapidă şi paşnică a puterii civile în Turcia.