Confidenţialitate

Temniţa împăcării, soluția pentru soții certăreți

Dacă în zilele noastre, mulți soți aflați în pragul divorțului trebuie să treacă mai întâi pe la la mediator, pe vremuri, certăreții erau închiși în așa-numitele “temniţe ale împăcării”.

Acestea au  funcţionat timp de două­ secole, până­ în 1867. Erau încă­peri special amenajate în turnurile multora dintre bisericile fortificate ale saşilor din judeţul Sibiu.

În Cetatea Slimnic, de exemplu, cuplurile care aveau probleme în căsnicie şi păreau că nu mai găsesc cale de împăcare erau închise 3 zile și 3 nopţi în Temniţa Împăcării. Sechestraţi, dar fără cătuşe sau lanţuri, soţii împărţeau o singură cameră, un singur pat şi o singură lingură. Astfel, erau nevoiţi să coopereze, iar  rezultatele erau uimitoare.

Cuplurile de saşi care voiau să pună punct mariajului, mergeau la preot şi îşi mărturiseau decizia. Răspunsul venea prompt: “da, divorţul va fi îngăduit, dar numai după ce treceti peste încercările din temniţa împăcării”. Astfel, cu voia sau fara voia lor, cei doi soţi erau închişi în celula din turn pentru o perioadă de cel puţin 3 zile şi 3 nopti. Erau nevoiţi să împartă absolut tot ce era în încăpere: patul, masa, unicul scaun, o singură farfurie, un singur pahar şi… un singur set de tacâmuri. Iar asta nu era rău deloc.

Cum nu puteau face absolut nimic fără să se ajute cu partenerul, de cele mai multe ori soţii aflaţi în prag de despărţire ajungeau să-şi amintească ce anume i-a adus împreună şi să renunţe la ideea divorţului. Conform legendei, nimeni nu a cerut eliberarea din Temniţele Împăcării înainte de termen. Autorităţile vremii se lăudau că, după construirea temniţei împăcării, la Slimnic, de exemplu, doar trei cupluri au ajuns la despărţire în 200 de ani. Cuplurile zilelor noastre spun că n-ar fi rău dacă măsura ar fi aplicată si astăzi. Statisticile spun că unul din 10 cupluri a vorbit cel puţin o dată despre divorţ.

Pentru a regăsi mirajul dragostei, soţii cu gânduri de divorţ pot vizita oricand Temniţa Împăcării de la Slimnic.

Aflăm şi noi legenda de la Lidia Bădilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.