Confidenţialitate

Telescopul Arecibo, unde au fost filmate scene din franciza “James Bond”, s-a prăbuşit

Un radiotelescop de mari dimensiuni aparţinând Observatorului Arecibo din Puerto Rico – unul dintre cele mai mari instrumente de acest fel din lume – s-a prăbuşit, marţi, după ce a suferit avarii importante în luna august, încheind astfel o istorie de 57 de ani de descoperiri astronomice, relatează Agerpres, citând Reuters.

Platforma deteriorată a acestui telescop de 900 de tone, suspendată cu cabluri la o înălţime de 137 de metri deasupra unui bol reflectorizant cu un diametru de 305 metri, s-a prăbuşit marţi dimineaţă, a precizat Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din Statele Unite (NSF). Nu au fost înregistrate persoane rănite.

Telescopul – care capta unde radio din spaţiu – a fost utilizat de oameni de ştiinţă din diverse zone de pe Pământ pentru a căuta posibile semne ale vieţii extraterestre, a studia planete îndepărtate şi a identifica asteroizi potenţial periculoşi.

Telescopul Arecibo a devenit faimos după ce a devenit fundalul în care fost filmate câteva scene cheie din ”GoldenEye”, o peliculă din seria cinematografică “James Bond”, lansată în 1995, cu Pierce Brosnan în rolul principal.

Acelaşi telescop a apărut şi în filmul “Contact”, în care o specialistă în astronomie, interpretată de Jodie Foster, folosea instrumentul din Arecibo pentru a căuta semnale ce ar putea fi emise de fiinţe extraterestre.

Două cabluri care susţineau discul reflectorizant s-au rupt în luna august, provocând pagube şi forţând autorităţile să închidă observatorul, în timp ce mai multe companii de inginerie contractate de Universitatea Central Florida, care administrează observatorul, au studiat modalităţi de remediere a pagubelor.

În noiembrie, analizele tehnice au determinat NSF şi universitatea americană să ajungă la concluzia că eforturile de reparare a acestei structuri ar fi prea periculoase şi că aceasta trebuie demolată.

NSF a precizat că, potrivit concluziilor preliminarii, secţiunile superioare ale tuturor celor trei stâlpi de susţinere ai telescopului s-au prăbuşit, iar, odată cu platforma telescopului, au căzut de asemenea şi cablurile de susţinere.

Observatorul include şi alte instrumente ştiinţifice precum un telescop cu un diametru de 12 metri utilizat pentru cercetări în domeniul radioastronomiei şi o unitate care studiază straturile superioare ale atmosferei şi ionosfera. Centrul de învăţare al observatorului, situat în vecinătatea telescopului, a suferit avarii semnificative în urma prăbuşirii cablurilor, a mai precizat NSF.

”Suntem întristaţi de situaţie, dar recunoscători că nu a fost nimeni rănit”, a spus directorul NSF, Sethuraman Panchanathan, într-un comunicat. ”Ne axăm acum pe evaluarea pagubelor, identificarea unor modalităţi de a restabili activitatea în cadrul altor secţiuni ale observatorului şi de a continua să susţinem comunitatea ştiinţifică şi locuitorii Puerto Rico”, a adăugat el.

NSF a mai precizat că va autoriza universitatea americană să plătească în continuare angajaţii Arecibo şi să elaboreze un plan care să permită continuarea cercetărilor în cadrul observatorului. Agenţia a mai precizat că nu a determinat cauza desprinderii cablurilor, incident petrecut în august.