Confidenţialitate

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 81 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941 | AUDIO

Un eveniment artistic este programat sâmbătă la sediul teatrului, iar accesul va fi liber, pe baza unei programări telefonice. În urma Pogromului de la București, au fost peste 3500 de evrei victime, au fost distruse sute de case, zeci de temple și sinagogi și au fost jefuite alte câteva sute de magazine ale evreilor.

Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare, conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară, acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite din România.

Actele de violență și crimele au debutat în seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar în următoarele două zile, cartierele Dudești și Văcărești au fost devastate și supuse jafurilor.

Bilanţul a fost de peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistrați 90 de morți – precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon.

De asemenea, Centrele legionare şi Prefectura Poliţiei Capitalei au fost transformate în adevărate unități de tortură.

A rămas în memoria colectivă destinul rabinului Herșcu Gutman, dar şi al fiilor săi. Cei trei au fost ridicați de la domiciliu de către Poliția Legionară și duși cu forța în pădurea Jilava, locul unde cei doi fii ai săi au fost executați.

În timpul celor trei zile de asediu asupra evreilor, au fost atacate peste 1.200 de imobile evreiești, între care 25 de temple și sinagogi care au fost devastate sau incendiate. Au fost atacate și jefuite peste 600 de magazine și peste 500 de locuințe.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Pogromului de la Iași: “Evreii și câinii nu aveau voie pe strada Aurora”

Autor: Iorgu Ianuși

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.