Fobia reprezintă o teamă iraţională față de o situație, o acțiune sau față de elemente specifice, precum oameni, animale sau obiecte.
Agorafobia reprezintă frica intensă a unei persoane de a se afla în locuri publice sau spații deschise. Senzația de teamă exagerată poate apărea și atunci când cei care suferă de agorafobie intră în magazine aglomerate, trenuri, autobuze sau avioane, pe un pod, într-un lift, la cinema sau la restaurant sau oriunde departe de casă.
Teama apare din senzația că a evada din aceste locuri într-o zonă sigură este foarte greu. Persoanele în astfel de situații își pierd controlul, devin anxioase, pulsul crește și apar palpitațiile, tremorul extremităților, transpirațiile intense, gura uscată, greață, dureri în piept și multe alte semne și simptome ale atacului de panică, tulburare care se poate asocia cu agorafobia.
Frica de spații deschise și aglomerate apare de regulă brusc sau progresiv la persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, majoritar femei, și netratată poate deveni o problemă de durată. Cei cu agorafobie evită orice situație în care starea de panică poate apărea și de aceea unii nu mai părăsesc locuința deloc sau numai însoțiți de o persoană în care au încredere.
Tratamentul agorafobiei presupune de regulă și psihoterapie și tratament medicamentos, dar există și tratamente alternative.
Există şi alte tipuri de fobii, printre care: claustrofobia – teama de spații închise, acrofobia – frica de înălțime, acvafobia – frica de apă, arahnofobia – frica de păianjeni sau anxietatea socială – teama de a întâlni alte persoane.