Ieri a fost rândul taximetriștilor din Cluj să protesteze față de sistemul Uber care spun ei, reprezintă o concurență neloială. Joi, cei de la București au blocat centrul Capitalei, cerând guvernului să adopte o ordonanță de urgență prin care să reglementeze activitatea sistemului Uber. Taximetriştii au plecat în coloană pe mai multe străzi din centrul oraşului, ei dorind să atragă atenţia asupra faptului că serviciul Uber face concurenţă neloială taximetriei clasice.
Aplicația de mobil care preia pasageri, a dus la o scădere a comenzilor taximetriștilor la dispecerate cu aproximativ 30 de procente, se plâng taximentriștii.
Protestatarii au spus că de la intrarea Uber pe piaţa clujeană comenzile lor au scăzut cu 30% şi că îşi doresc ca acest serviciu să fie reglementat la fel ca taximetria clasică.
“Am ieşit în stradă împotriva concurenţei neloiale practicată de Uber. Dorim ca Guvernul să reglementeze această platformă tehnologică astfel încât să fie o concurenţă loială. Ei au un serviciu identic cu cel al taximetriei, adică transportă persoane din punctul A în punctul B, dar spun că fac ride-sharing. Nu suntem de acord cu aşa ceva. Şoferii lor deja stau în standurile de taxi şi ne sfidează“, a spus Ioan Pugna, vicepreşedinte al Asociaţei Taximetriştilor Clujeni.
Aproximativ 800 de transportatori, majoritatea taximetrişti, au protestat în faţa Guvernului, miercuri, faţă de ceea ce ei numesc pirateria din domeniul transportului de persoane, desfăşurată în special prin platforma Uber. O delegaţie a transportatorilor a fost primită la Guvern de ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea, iar apoi o parte a transportatorilor au început să plece, după ce ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea a două articole de lege care sancţionează activitatea neautorizată de transport.
Premierul Sorin Grindeanu a spus că este nevoie de o dezbatere publică şi un proiect de lege în acest sens, în nici un caz de o ordonanță de urgență.
Oficialii UBER România susţin că au primit asigurări de la miniştrii cu care s-au întâlnit joi că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER şi nici şoferii parteneri.
UBER România precizează că oficialii companiei s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu şi cu reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).
“În cadrul discuţiei referitoare la evenimentele din ultimele zile, am primit asigurări că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER şi nici şoferii parteneri. UBER nu este un serviciu de taxi, lucru agreat inclusiv de către reprezentanţii Guvernului“, declară oficialii UBER România.
Ei salută deschiderea Guvernului României, care şi-a exprimat intenţia de a defini şi reglementa serviciile de ridesharing în linie cu recomandările Comisiei Europene şi îşi exprimă încrederea că vor urma paşi concreţi în perioada imediat următoare.