După ce a anunțat că renunță la ideea impozitării bacșișului, Ministerul de Finanțe vrea să introducă impozitul forfetar, începând din 2016.
O măsură care nu este însă pe placul patronatelor din turism și din sectorul restaurantelor.
O taxă similară s-a mai aplicat și în perioada 2009-2010 și a dus la închiderea mai multor firme care erau nevoite să plătească, deși înregistrau pierderi.
Iniţial, proiecul noului Cod Fiscal conţinea mai multe reduceri de taxe în 2016: scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, reducerea accizelor la carburanţi sau eliminarea taxei pe stâlp.
Între timp, autoritățile anunțau și măsuri care presupuneau impozitarea mai multor categorii de venituri: printre acestea, și bacșișul.
După câteva zile de la intrarea în vigoare însă, ministrul Eugen Teodorovici anunța că impozitul pe bacşiş va fi înlocuit, din 2016, cu impozitul forfetar. E vorba de un impozit care ar urma să fie aplicat în turism şi în sectorul restaurantelor şi cafenelor.
Deocamdată, ideea se află în stadiul de proiect, însă cei vizați de această taxă amintesc de o taxă similară din perioada 2009-2010. Era vorba atunci de impozitul minim şi fiecare companie trebuia să îl plătească, chiar dacă înregistra pierderi.
A fost, de altfel, una dintre cauzele pentru care zeci de mii de firme s-au închis.