Confidenţialitate

„Taxa pe lăcomie” ar putea fi aprobată vineri în ședința de Guvern

Cabinetul Dăncilă se va reuni, vineri, în ședință la Palatul Victoria, de la ora 18.30.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca în această ședință o să fie adoptată ordonanța de urgență care prevede mările fiscale, printre care se numără și „taxa pe lăcomie”.

Ordonanța ar fi trebuit să fie adoptată joi, însă cel mai probabil a fost amânată pentru că avizul din partea Consiliului Economic și Social a venit foarte târziu și a fost unul negativ.

“Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înțeles, de câteva reglaje în ceea ce privește formulările, iar în rest prevederile rămân aceleași. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară și de dimineață prin care fondurile de pensii să funcționeze în continuare și să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în același timp să nu se pună problema funcționării acestui pilon de pensii”, a declarat Liviu Dragnea.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pe ordonanța de urgență care conținea măsurile fiscale anunțate de Eugen Teodorovici, inclusiv “taxa pe lăcomie”, a confirmat joi.

Guvernul a prezentat marți un proiect de ordonanță de urgență are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum și posibilitatea de a lăsa contributorii să-și retragă banii anticipat.

Alte măsuri privesc introducerea “taxei pe lăcomie”, aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR, plafonarea prețului gazelor, controlul prețurilor și pe piața de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operațiuni cu bunuri.

În contextul OUG cu măsuri fiscale, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că ordonanța de urgență pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să nu-și retragă banii, ci să aibă o alternativă.