Testarea are rezultate concludente doar dacă vizează un eșantion reprezentativ pentru comunitatea unde se fac aceste analize.
Testele care au loc în Capitală, de exemplu, ar fi o risipă de resurse – a spus Vlad Mixich, expert în sănătate publică în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM:
“Aceste teste nu se pot face prin înscrierea voluntară a oricui dorește. Nu faci aceste teste decât pe persoane care se încadrează în anumite criterii: fie persoane simptomatice, fie persoane care au intrat în contact cu persoane simptomatice, fie testate acele grupe profesionale sau categorii populaționale care sunt mai expuse la infecția cu coronavirus.
Testând voluntari este în acest moment o risipă foarte mare de resurse.”
Testarea bucureștenilor va fi utilă doar pentru liniștea celor care se oferă a fi testați – mai spune Vlad Mixich:
“În Romania, aparatele de PCR nu sunt încă suficiente pentru a testa, de pildă, tot personalul medical, care chiar are nevoie sa fie testat constant, pompierii, personalul care vinde în magazine, cei care sunt într-adevăr supra-expuși. Să faci o testare de acet gen, fără vreun fel de metodologie stiințifică în spate, nu este altceva decât un exercițiu de imagine care folosește Primăriei Capitalei și liniștirii anxietăților acelui număr de voluntari care s-au înscris și care, probabilistic, nu au coronavirus.”
În multe țări europene, s-a trecut la testarea în masă a populației și este luat în calcul un număr foarte mare de persoane.
Testarea națională pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 se va realiza în rândul persoanelor care își fac diverse analize – susține ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
După 1 iunie, ar urma să înceapă această testare – după cum spunea recent la Europa FM, ministrul Sănătății. Experții în sănătate publică atrag atenția că este important ca testarea să se facă pe un eșantion reprezentativ.
Pentru a stabili câți români au avut sau nu coronavirus, vor fi selectate persoane din 9 paliere de vârstă și în fiecare județ, vor fi alese 3 laboratoare de analize.
Cu acordul pacienților care își fac diverse analize, va fi folosit serul rezidual, adică sângele care rămâne după efectuarea celorlalte teste – a spus ministrul Sănătății Nelu Tătaru la B1TV.
Aceste eșantioane vor fi reprezentative la nivel național, a precizat ministrul care susține că testarea națională va oferi date atât despre starea de sănătate a populației, cât și despre evoluția epidemiei de coronavirus. În funcție de rata de imunizare a populației, autoritățile vor ști dacă va exista un an doilea val și în acest caz care va fi amploarea lui.