Ministrul Sănătăţii spune că este prea devreme pentru a avea un vaccin de imunizare împotriva noului coronavirus.
“Încă nu suntem aproape (…) Acest vaccin impune o stabilizare a virusului. Trebuie să aibă o perioadă de studiu, de testare pe persoane sănătoase, după această perioadă să-l putem procura și să-l putem utiliza în întreaga masă”, a explicat Nelu Tătaru.
În schimb, ministrul susține că medicamentul Remdesivir, folosit în SUA pentru tratarea pacienţilor COVID-19, ar putea ajunge în România, după omologare, în aproximativ o lună.
Spitalul Universitar din Chicago a efectuat teste pe un eşantion de 125 de bolnavi.
“Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România”, a afirmat Nelu Tătaru.
“O pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere şi aşa va fi şi în acest moment. Noi vom trăi cu acest virus şi în următorii doi ani, dar, având în vedere prima cocoaşă, prima curbă putem evalua şi ce va urma în următorii doi ani. Menţionez că nu avem un tratament, mergem cu tratament simptomatic, nu aveam un vaccin”, a mai spus Nelu Tătaru.
Cât privește tratamentul cu plasmă hiperimună de la pacienți vindecați, ministrul spune a fost stabilit protocolul de prelevare.
“Pacienții critici sunt cei care au cea mai mare nevoie și, în acest moment, pot reacționa la acea plasmă hiperimună, având anticorpi”, a explicat Nelu Tătaru.