În România există în acest moment o transmitere comunitară accentuată a coronavirusului.
Totuși, ministrul Sănătăţii spune că epidemia poate fi ţinută sub control, atât timp cât populaţia respectă regulile de distanţare.
În caz contrar, putem ajunge la carantinarea unor localităţi în care apar foarte multe cazuri, a spus Nelu Tătaru în emisiunea Deşteptarea.
Vlad Petreanu: Pe o scară de la 1 la 10, unde 10 este cel mai grav și 1 e deloc grav, ce grad de gravitate ați da actualei situații în privința epidemiei de COVID-19 din România?
Ministrul Nelu Tataru: Șase-șapte! Suntem într-un moment în care putem gestiona transmiterea comunitară accentuată, dar nerespectarea unor reguli poate duce la urcarea pe această scară. Suntem în condițiile în care și noi și populația civilă trebuie să știm că orice măsură de relaxare trebuie privită cu precauție, în măsura în care vrem ca de la 1 iulie să venim cu alte măsuri de relaxare și spre sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august să ajungem la o situație cvasi-normală. Orice abatere de la acest traseu poate duce la fenomene pe care le trăim zilele acestea.
Ministrul Sănătăţii spune că în acest moment facem eforturi să trecem peste primul val al epidemiei.
De cum depăşim acest moment depinde şi dacă vom avea un val 2 şi cum va arăta acesta.
Ca și sistem medical, facem față, dar nu trebuie să forțăm și nici să punem la încercare acest sistem medical. Cazurile asimptomatice, cazurile cu simptome ușoare, cazurile cu simptome medii sunt cele care la un moment dat pot face o diferență prin transmitere. Cazurile grave, critice sunt izolate, sunt în terapie intensivă, sunt cele cu care corpul medical luptă. Dar sunt celelalte cazuri care pot deveni transmițătoare la un moment dat când nu le putem identifica.
Ministrul Sănătăţii ar urma să semneze marți un ordin prin care pacienţii fără simptome sau cu o formă uşoară a bolii să fie externaţi după 10 zile.
În prezent, ei sunt ţinuţi în spital până testul de COVID le iese negativ.