Ministrul Sănătăţii susține că epidemia de nou coronavirus se află pe o pantă descendentă în România şi că este controlabilă.
La momentul actual, sunt mai puțin de 5.000 de cazuri active în România.
De la izbucnirea epidemiei, au fost testate aproape 270.000 de persoane pentru infecţia cu SARS-CoV-2.
”Am avut o alternanţă a numărului de cazuri (…) dar tot timpul am rămas sub 200 de cazuri în Terapie Intensivă. Suntem pe panta descendentă. Gestionăm primele zile de relaxare. După 1 iunie, ne pregătim pentru o a doua etapă destul de bogată în măsuri de relaxare (…) În măsura în care vom respecta regulile de igienă, de distanţare socială în locurile publice, unde avem adunările populaționale, putem spune că mergem spre a treia etapă de relaxare după 15 iunie”, a declarat Nelu Tătaru, vineri seara, la Digi 24.
Potrivit ministrului, situația epidemiologică este controlabilă în acest moment, vârful fiind depășit, “printr-o colaborare a noastră cu populaţia (…) Suntem pe panta descendentă. Ca număr total de cazuri infectate aflate în analiza noastră, cred că o să ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta. În acest moment, avem sub 5.000 de cazuri active din cele peste 18.000”, a mai spus Tătaru.
Ministrul nu exclude ca, peste vară, să se poată renunța la masca de protecție.
“Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă normală. Urmează să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”, a spus Nelu Tătaru.
“Un focar de transmitere comunitară îl avem acum în Galaţi, unde avem două localităţi, sunt 8.000-9.000 de oameni care sunt carantinaţi. Şi cele două cazuri sugestive, Arctic Găeşti şi la Sebeş, fabrica de îngheţată. E sub control situaţia, sunt anchete epidemiologice, sunt comunităţi care pot fi identificate, care pot fi anchetate epidemiologic şi atunci putem şi stăpâni focarele”, a explicat ministru.
Nelu Tătaru a vorbit şi de numărul de teste făcute până acum în România.
”Ca număr de teste [realizate – n. red] suntem la aproape 400.000, în condiţiile în care avem vreo 270.000 de persoane testate. Celelalte sunt teste duble sau triple. Noi am plecat de la un laborator de 100 de teste pe zi. Astăzi, suntem la 99 de puncte de testare şi o capacitate de 10.000 de teste pe zi. Facem în jur de 11.000 – 12.000 teste pe zi în zilele pline, în week-end-uri 6.000 – 7.000 de teste”, a completat Nelu Tătaru.
Programul de testare în masă a populaţiei, pentru a se verifica dacă cetățenii au anticorpi, va fi făcut la câte 3 laboratoare din fiecare judeţ, cu acordul pacienţilor.
Laboratoarele urmează să fie selectate după 1 iunie.
Testarea va urmări nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi răspândirea virusului, la 3 luni de la debutul epidemiei în România.