Confidenţialitate

Țările UE au spus că sunt pregătite pentru cazurile de COVID-19, cu o lună înainte să înceapă goana după echipamente

Cu doar o lună înainte să înceapă goana după măști, ventilatoare și teste pentru depistarea noului coronavirus, guvernele țărilor din Uniunea Europeană au spus că sunt pregătite să facă față situației.

Ba chiar, le-au transmis oficialilor de la Bruxelles că nu au nevoie de mai multe stocuri, arată documente ale Uniunii Europene, prezentate de agenția Reuters.

După doar două săptămâni, când apăreau primele cazuri de îmbolnăvire în Italia, Comisia Europeană constata că nevoile statelor europene erau de 10 ori mai mari decât estimaseră acestea.

Agentia Reuters menționează că guvernele din Uniunea Europene nu au făcut decât să agraveze situația, atunci când au supraestimat capacitatea de răspuns în cazul pandemiei de coronavirus.

Pe 5 februarie, la două săptămâni după ce China închidea provincia Hubei, un oficial al Comisiei Europene spunea, într-o întâlnire cu diplomați euopeni că lucrurile sunt sub control, iar țările Uniunii s-au pregăit temeinic. Ba chiar, acestea ar fi asigurat Bruxelles-ului că personalul medical a fost bine informat despre cum să se ocupe de pacienții cu COVID-19.

Două săptămâni mai târziu, în nordul Italiei, apăreau primele victime ale noului coronavirus, iar până acum, aproape 10 mii de angajați din sistemul sanitar au fost infectați.

Întrebat dacă răspunsul statelor europene a fost prea lent, un purtător de cuvânt al Executivului Uniunii a precizat că, încă din ianuarie, Comisia le-a oferit posibilitatea acordării de sprijin. Dar abia în martie, guvernele au conștientizat cât de gravă este situația, numai că în loc să se concentreze pe acțiuni comune, au ridicat bariere comerciale pentru a împiedica exportul de echipamente medicale către vecini.

În Italia, necesarul lunar de măști de protecție pentru medici este de 90 de milioane și nu mai sunt asigurate decât o parte din acestea – notează Reuters. Doar 4 țări ar fi solicitat stocuri suplimentare de echipamente, dar, în documente, nu sunt menționate numele.

Abia la jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a lansat o schemă de achiziții comune de echipamente medicale, dar abia la a doua licitație s-au primit oferte, care sunt evaluate în prezent.