Confidenţialitate

Tarife diferențiate la curent electric: ministrul Energiei propune prețuri mai mici pentru cei care consumă la prânz

Tariful orar la curent electric: Cine consumă la prânz să plătească mai puțin. Ministrul Energiei propune să premieze ceea ce a numit „comportament responsabil”.

Sebastian Burduja a făcut aceste declarații după o întâlnire cu producătorii, distribuitorii de energie și cu responsabili din Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu.

O nouă întâlnire în care ar urma să se discute despre variante care ar putea fi puse în practică a fost programată pentru săptămâna viitoare.

Discuțiile au loc în contextul în care producția internă de energie în aceste zile caniculare nu acoperă cererea de peste zi, iar importul de energie se face la prețuri foarte mari.

Julia Nagy:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Energiei susține că se ia în calcul diferențierea costurilor cu energia electrică în funcție de intervalul orar. De exemplu, dacă o persoană alege să pornească maşina de spălat rufe la ora 2:00 după-amiaza, când intră în reţea şi energia solară şi producţia este suficientă, are urma să aibă o factură mai mică la finalul lunii.

”În oglindă, dacă aleg să am un consum mai mic seara, când e vârf de consum la nivel naţional, de asemenea o să am o factură mai mică” a explicat Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

Sebastian Burduja a arătat că măsuri similare se aplică în alte state. În România nu există momentan un cadru legislativ în acest sens.

Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare urmează ca fiecare parte participantă la dialog să vină cu soluţii, cu propuneri concrete.

În aceste zile caniculare, sistemul energetic este sub presiune.

”Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de black out” a dat asigurări ministrul Energiei.

România încearcă să sporească producția de energie în urma consumului record. A fost nevoie de importuri chiar pentru acoperirea necesarului.

De asemenea se încearcă punerea în funcţiune echipamente și  instalaţii de producere a energiei vechi de zeci de ani. El a dat un exemplu din Valea Jiului.

”Valea Jiului, la Paroșeni, unde au folosit inclusiv munca manuală de încărcare a cărbunelui în termocentrală pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 și au găsit aceste soluții”, a precizat ministrul.

La începutul săptămânii, guvernanții au decis să repornească centralele pe cărbune