Confidenţialitate

Tăriceanu, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă în dosarul lui Remus Truică

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Pădurea Snagov și Ferma Băneasa. Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul în care au fost deja trimiși în judecată Remus Truică și Paul Lambrino, cunoscut drept prințul Paul.

În același dosar care se va judeca la Instanța Supremă a mai fost trimis în judecată și Marius Dorin Marian, tot pentru mărturie mincinoasă.

 

 

Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat ca martor în aprilie la DNA Brașov în dosarul privind retrocedarea ilegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa.

Procurorii susțin însă că declarațiile președintelui Senatului date sub jurământ au fost mincinoase și nu ar fi spus tot ce știa. În aceste condiții, Călin Popescu Tăriceanu ar fi împiedicat ancheta penală care îi viza între alții pe Paul Lambrino și oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein, Beny Steinmetz.

DNA susține că șeful Senatului avea cunoștință de retrocedarea terenurilor și implicarea israelienlor, însă la audiere nu a spus nimic. Nu a vorbit nici de relațiile pe care le-ar fi avut cu inculpații din dosar, deși procurorii ar avea dovezi că s-ar fi întâlnit inclusiv cu Remus Truiscă unde ar fi discutat despre bunurile revendicate. În dosarul Ferma Băneasa și Pădurea Snagov a fost trimis în judecată inclusiv Marius Marcovici, fostul consilier personal al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Comunicatul DNA:

”La data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

Astfel, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre:
– retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului),
– implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare,
– actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

De asemenea, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin și Truică Remus, în contextul menționat mai sus, întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate mai sus și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

În același context, inculpatul a mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În contextul instrumentării aceleiași cauze, la data de 28 aprilie 2016, inculpatul Marian Marius Dorin a făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

De asemenea, inculpatul Marian Marius Dorin, a afirmat în mod nereal că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condițiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal”.”