Călin Popescu Tăriceanu poate fi anchetat de procurori în dosarul penal în care este acuzat de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale.
Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, solicitarea președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, de a fi oprită anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu.
Procurorii de la Parchetul General îl acuză pe Tăriceanu de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale pentru că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a Înaltei Curți privind demiterea unui senator PSD găsit incompatibil.
Fostul lider ALDE a fost citat până acum de două ori la Parchetul General, prima oară în ianuarie, ultima oară pe 10 martie, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea suspect în acest dosar penal.
Imediat după aflarea deciziei, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că se caută soluții pentru a fi scos din joc în preajma alegerilor parlamentare. El spune că așteaptă motivarea CCR pentru a decide pașii următori.
Totul a început după ce senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în martie 2015, prin decizie definitivă.
Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Giurgiu, în perioada 2008-2012, el fiind în acea perioadă și consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.
De altfel, în martie 2017, la doi ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.
Cu toate că se împlinescaproape 6 ani de la nerespectarea deciziei judecătorești definitive a Înaltei Curți, Cristian Marciu este și acum senator PSD.