Confidenţialitate

Târguri şi spectacole de Dragobete şi Mărţişor, la Muzeul Naţional al Satului

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti organizează târguri, un concurs de poezii de dragoste şi spectacole de Dragobete şi Mărţişor, în perioada 24 februarie – 8 martie.

De Dragobete, muzeul a programat, pe 26 februarie, începând de la ora 12.30, un spectacol de teatru de umbre pentru copii, tradiţii cu un grup de datini şi obiceiuri din comuna Brăneşti, judeţul Ilfov, prelucrări folclorice ale grupului de muzică veche ”Muzodava” din Ploieşti, concurs de poezii de dragoste, precum şi hore strămoşeşti cu Şcoala de dans românesc ”Larisa şi Marin Barbu”.

În perioada 24 – 26 februarie se va desfăşura, între orele 09.00 şi 17.00, un târg la care vizitatorii vor putea achiziţiona creaţii ale meşterilor populari, mărţişoare, dar şi produse din bucătăria tradiţională, precum cozonac, plăcinte şi turtă dulce.

Vizitatorii care îşi sărbătoresc ziua de nume – Draga, Drăguţa, Dragoş, Drăgan, sau ziua de naştere vor avea acces gratuit în muzeu.

La târgul ”De Mărţişor. Târg cu tâlc…”, care va fi deschis începând cu 27 martie, în intervalul orar 9.00 – 17.00, vizitatorii vor putea alege atât mărţişoare tradiţionale, realizate de meşteri populari din zone precum Bucovina, Moldova şi Oltenia, cât şi mărţişoare create de artişti plastici şi studenţi.

Simbol al primăverii şi renaşterii naturii, mărţişorul era confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor alb-roşu de care se agăţa o monedă de aur sau argint pe care părinţii îl dăruiau copiilor la 1 Martie pentru a fi sănătoşi, bogaţi şi norocoşi. Deşi mărţişorul şi-a schimbat forma în timp, şi-a păstrat esenţa de simbol al protecţiei, fertilităţii, potrivit muzeului.

Tot în această perioadă, la sfârşit de săptămână, vor avea loc ateliere pentru copii de confecţionat mărţişoare şi felicitări.