Târgul de fete de pe Muntele Găina are o tradiție de peste 200 de ani, fiind menționat pentru prima dată la 1816. De atunci, se organizează în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie.
În trecut, pe platoul de pe Muntele Găina se strângeau locuitorii din 80 de sate răsfirate pentru a face schimb de produse. Luau cu ei și fetele de măritat și feciorii pentru a se cunoaște. Acești tineri locuiau în sate risipite și altfel nu aveau posibilitatea să se întâlnească.
Târgul de pe Vârful Muntelui Găina, la care avea acces mai multe sate, a devenit, astfel, ocazia perfectă pentru a lega logodne. Așa a luat naștere Târgul anual de Fete de pe Muntele Găina.
Fetele de măritat veneau cu o seară înainte pe Muntele Găina și își instalau aici cortul. A doua zi dimineața, în ziua târgului, se apucau să gătească balmoșul (mâncare tradițională moțească). Bineînțeles că fata care făcea cel mai bun balmoș era cea mai curtată.
Legenda spune că prima dată acest târg s-a ținut cu fete din două sate. Bacii celor două sate risipite au decis să se întâlnească de Sfântul Ilie, adică în mijlocul verii, să aibă timp să pregătească logodnele, iar toamna, când coboară cu oile, să se facă alianțele matrimoniale.
Târgul de Fete se desfășoară la o înălțime de 1.500 de metri, pe platoul de pe Muntele Găina. Accesul se poate face din localitatea Avram Iancu, județul Alba, iar spre platou se urcă pe un drum forestier, lung de 9 kilometri.
Sus, te așteptă un miros intens de ambreiaj încins, venit de la sutele mașinile care au urcat până pe platou.
Cei care aleg să urce pe jos au parte de o prăfuială puternică, iar acest lucru face drumeția să nu fie tocmai plăcută.
Astăzi, Târgul de Fete de pe Muntele Găina înseamnă un amalgam de tarabe, grătare, muzică, dansuri populare și produse de artizanat ale meșterilor locului sau din alte părți ale țării.
Statuia lui Avram Iancu de pe Muntele Găina
Platoul de pe Muntele Găina
*Vizitarea Târgului de Fete de pe Muntele Găina s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.
Foto: Lavinia Dragomir