Documentarul Țara moartă, realizat de regizorul Radu Jude, va rula în cinematografele din 25 august.
Filmul va fi lansat în România imediat după premiera internațională care va avea loc, luna viitoare, în cadrul celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de la Locarno (2-12 august).
Țara moartă a fost inclus în secțiunea Signs of Life, program dedicat cineaștilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic.
Prezentat luna trecută în premieră mondială la TIFF, filmul este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8.500 ale colecției Costică Acsinte, texte de Emil Dorian și fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40.
Proiectul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.
‘Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă, descoperite în Arhiva Națională de Filme’, declară Radu Jude.
Țara moartă este o producție Hi Film și Fast Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Orange România.
Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care Lampa cu căciulă (2006) (câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) și Alexandra (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen).
Lungmetrajul său de debut, Cea mai fericită fată din lume (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009, fiind selecționat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films – New York, Salonic, Sarajevo și Londra.
Toată lumea din familia noastră (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale. A obținut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria.
Aferim! (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale.
Radu Jude se află în producție cu cel de-al 5-lea lungmetraj, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari.