Tăierile de cheltuieli bugetare din ordonanța „trenuleț” se ridică la peste 120 de miliarde de lei – spune ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. În schimb, pe partea de venituri sunt afectate întreprinderile mici şi mijlocii şi o serie de persoane fizice care vor contribui cu aproximativ șapte miliarde de lei.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna: „Au fost eliminate facilitățile acordate pentru persoanele fizice care realizează venituri în domeniile agricultură, construcții și creare de programe pentru calculator”
„Guvernul a decis majorarea cotei de impozitare a impozitului pe dividende de la 8 la 10%. Pentru dividendele anului 2025, plățile se vor face în cursul anului 2025 sau în 2026. Veniturile exprimate în plus sunt de 1,4 milioane de lei. De asemenea, s-a decis ca începând cu anul 2025 plafonul pentru microîntreprinderi să fie scăzut la echivalentul a 250.000 de euro pentru impozitul pe venit, urmând ca în 2026 să intrăm pe un plafon de 100.000 de euro. De asemenea, au fost eliminate facilitățile acordate pentru persoanele fizice care realizează venituri în domeniile agricultură, construcții și creare de programe pentru calculator. Aceste persoane vor intra pe un sistem de impozitare standrad, așa cums e face la celelale categorii de persoane care realizează venituri în România”, a declarat ministrul Finanțelor.
În acest context, bugetul pentru anul viitor ar putea fi aprobat până la finalul lunii ianuarie dacă lucrurile vor decurge conform planurilor. Ministrul Finanţelor a declarat că nu doreşte să împovăreze şi mai mult mediul de afaceri şi că va face tot posibilul pentru a evita o majorare a cotei de TVA sau a impozitului pe venit.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna: „Nu îmi doresc să împovărez și mai mult mediul de afaceri, nu ne dorim să împovărăm și mai mult consumul”
„Voi face tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fără majorare de cotă la TVA și la impozitul pe venit. Vom vedea în luna ianuarie care este situația finală anuală cu deficitul. Vom avea toate prognozele de cheltuieli pe fiecare ordonator principal de credite, vom încerca să ne încadrăm în această limită de 7%, deși este extrem-extrem de restrictivă. Nu îmi doresc să împovărez și mai mult mediul de afaceri, nu ne dorim să împovărăm și mai mult consumul. TVA-ul, știm foarte bine, o să ducă la o reducere a consumului și se va duce și în inflație imediat. Vom face tot posibilul să evităm asemenea decizii sau majorări de impozite”, a declarat ministrul Tanczos Barna.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin