Criza refugiaților din Ucraina, care ia amploare de la o zi la alta, ascunde și întâmplări frumoase cu eroi necunoscuți. Sunt români care au curajul să treacă granița pentru a-i aduce din zonele de conflict pe ucrainienii care cer ajutor. Europa FM l-a descoperit, la Isaccea, pe Dragoș Florin Pavăl, un tânăr care a adus în România sute de refugiați din sudul Ucrainei, femei gravide, mame cu copii și vârstnici.
Dragoș Pavăl este primul român care, de la începutul războiului, a intrat în Ucraina pentru a aduce refugiați în România. Este un tânăr din Focșani, căsătorit, are un băiețel de 7 ani, iubește fotbalul și are mulți prieteni.
L-am întâlnit la Isaccea. În autocarul cu care venea de la Odessa, avea zeci de mame și copii. Nu era primul transport. Spune că a început imediat după ce pe rețele sociale „o persoană gravidă în opt luni și jumătate căuta transport în România. Și eu cu mașina am plecat de acasă seara și am adus două gravide și încă șase persoane”.
Dragoș face parte dintr-o asociație de voluntari pentru Ucraina. Au închiriat autocare, adună bani pentru combustibil și pleacă după refugiații din regiunea Odessa.
Până acum, pe drum, nu au mari probleme, explică tânărul:
„Foarte multe baraje, de la armată, poliție, la fiecare intrare în oraș, sate, ne oprește, ne controlează pe fiecare în parte, tot, nu scapă nimic. În schimb, drumul este foarte liber.”
Locul de întâlnire cu refugiații este centrul comercial din Odessa. De acolo, îi ia Dragoș Pavăl și alți voluntari ai asociației. „Trebuie să îi ajutăm”, spune, el, zâmbind:
„-Și nu v-a fost teamă?
-Nu, nu. Se aud bombardamente, tancuri, tot timpul, la fiecare pas, dar nu a fost nici un fel de problemă până acum”.
Transportul refugiaților este gratuit, subliniază Dragoș:
„-În schimb, se face abuz mare pe taxiuri acolo, îi jupoaie la bani. De la Odessa la Palanca, sunt 70 de kilometri, le ia 500 -600 de euro.
-Și de la Odessa aici?
-Până aici le ia 3.000-4.000 de euro. Noi suntem pentru ei mană cerească”.
Dragoș Pavăl nu vrea să spună numele asociației de voluntari care pleacă după refugiați în Ucraina. „Tot ceea ce facem, facem doar pentru noi, nu pentru reclamă”, spune tânărul. A plecat apoi la Focșani pentru a ieși din țară, pe la Albița, după alți refugiați.
Autor: Ghiulfer Predescu