Echivalentul a cinci terenuri de fotbal PE ORĂ – atât de multă pădure s-a tăiat ilegal în România, în ultimii 5 ani.
Altfel spus, 100 de milioane de metri cubi de lemn – potrivit datelor ultimului raport al Inventarului Forestier Național.
Asta înseamnă că, la fiecare copac tăiat și raportat, un altul a fost tăiat ilegal. Actualul ministru al Mediului, Costel Alexe, îl acuză pe fostul ministru al Apelor și Pădurilor că a ținut secrete datele dezastrului.
„Primul lucru pe care am vrut să ȋl văd când am venit la Minister a fost raportul Inventarului Forestier Naţional (IFN). Eram familiarizat cu subiectul din discuțiile de la Comisia de Mediu din Cameră și din articolele din presă, însă eram curios să văd varianta oficială. Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante ȋncât la prima citire mi-a fost greu să le cred. L-am chemat la Minister pe domnul Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea IFN, să ȋmi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar după ce am ascultat toate explicaţiile, vă spun că am acceptat ȋn integralitate acest raport. Datele de acolo sunt reale, pot să vă confirm astăzi că ȋn România se taie ȋntr-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”, spune ministrul Costel Alexe, care susține că ȋn timpul in care coaliția PSD-ALDE a fost la guvernare, s-ar fi tăiat ilegal 60 de milioane de metri cubi de lemn.
Europa FM l-a contactat pe fostul Ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, fără răspuns deocamdată.
Ministrul Costel Alexe a promis că va discuta cu Serviciul de Telecomunicații Speciale diverse măsuri pentru a monitoriza mai eficient tăierea pădurilor pe viitor.
Din partea Green Peace, Ciprian Gălușcă a explicat la Europa FM ce a spus Ministerul în urmă cu un an, cand a refuzat să publice datele: “Motivul pentru care a refuzat să facă asta, cel puțin cel invocat, este că aceste date nu sînt suficient de credibile științific, ceea ce este complet fals”.
În ultimii 5 ani, statul a pierdut 5 miliarde de euro de pe urma tăierilor ilegale.
“Aceste 20 de milioane de metri cubi care dispar efectiv din pădure și din documente valorează între 500 de milioane de euro și un miliard de euro anual. Vorbim de bani care se scurg în economia neagră și care, evident, generează corupție. Pe de-o parte, statul pierde atunci cînd pădurile aflate în proprietatea sa sunt exploatate ilegal, pe de altă parte pierde la fiecare metru cub care ajunge să fie vîndut și exploatat la negru”, a mai spus Ciprian Gălușcă.