Confidenţialitate

Taberele politice, în așteptarea rezultatelor finale ale scrutinului local

Rezultatele finale ale alegerilor locale se lasă așteptate.

Din datele provizorii, PNL și-a adjudecat, de unul singur, șefia a 17 consilii județene, cu 8 mai multe decât în ultimii 4 ani, și încă unul, alături de USR-PLUS.

În schimb, sub propria siglă, PSD a câștigat 15 consilii județene și alte 4 în alianțe.

Liberalii au cucerit 15 fotolii de primar în municipii și sectorul bucureștean 6, social-democrații – 13 municipii și sectorul 4, iar USR PLUS – 4 municipii și sectorul 2.

La sectorul 1, Clotilde Armand a reclamat o tentativă de fraudă electorală. Potrivit plângerii depuse de candidata USR-PLUS, din clădirea unde a funcționat un birou electoral au fost scoase mai multe procese verbale. Polițiștii fac cercetări. Clotilde Armand era dată drept câștigătoare de exit-poll, dar social-democratul Daniel Tudorache a recuperat, potrivit numărătorii paralele a PSD, care cere renumărarea sufragiilor

USR denunță furturi de voturi și la Sectorul 4.

Dacă la București și-au unit forțele pentru a învinge PSD, în țară forțele de dreapta s-au faultat reciproc. USR a lăsat PNL, astfel, fără primăriile din Alba Iulia, Brașov și Timișoara.

Președintele Klaus Iohannis a felicitat forțele de Dreapta pentru victoriile obținute la locale și a atras atenția că cetățenii își doresc o administrație eficientă.

Șeful statului a punctat că rezultatele de duminică trebuie confirmate la parlamentarele din 6 decembrie. În opinia sa, următorul scrutin poate pune capăt “majorității toxice care a acaparat Parlamentul”. Potrivit lui Klaus Iohannis, este nevoie de o nouă majoritate credibilă, care să impună reforme legislative, precum revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi.

Prin vocea secretarului general Robert Sighiartău, liberalii au anunțat că nu vor exista alianțe, la nivel local, cu social-democrații.

Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a avertizat că, în discuțiile pentru constituirea majorităților în consiliile locale, formațiunea va fi foarte fermă, cerând transparență și de toleranță zero la ceea ce înseamnă nepotism, corupție sau lipsă de integritate.

Perdantă a cursei pentru fotoliul de primar al Capitale, Gabriela Firea a declarat că nu are ce să își reproşeze. Încercând, parcă, să îndulcească gustul înfrângerii, social-democrata a adăugat că un al doilea mandat de edil ar fi fost “aproape imposibil de exercitat” în condițiile în care alianța de dreapta deține majoritatea în Consiliul General.

În ciuda eșecului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-ar dori ca Gabriela Firea să candideze pentru un post de parlamentar, în decembrie.

O analiză a rezultatelor obținute de social-democrați este programată săptămâna aceasta în forurile formațiunii.