Nici un candidat – deocamdată – pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Astăzi este ultima zi în care doritorii pot să-și depună dosarele.
Ministrul Justiției speră însă că situația nu va rămâne așa.
Tudorel Toader, în urmă cu câteva minute, la sosirea la minister, a dat asigurări că desemnarea șefului DNA se va face confrom procedurilor, nicidecum pe baza unor „înțelegeri politice, așa cum s-a făcut până acum”.
“Nu uitaţi că numirile precedente au fost făcute, şi folosesc o formulă severă, au fost realizate uneori, uneori, pe baza unei înţelegeri politice, să nu zic un troc politic, pentru că, gândiţi-vă, la DNA nu a fost procedură, nu a fost concurenţă, nu v-aţi alarmat că nu sunt mulţi înscrişi, s-a transmis propun pe …, să reinvestească şi atâta tot. Nu uitaţi că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM, Secţia de procurori, un aviz negativ, consultativ e adevărat, iar acum se spune decretul este nelegal, pentru că are acelaşi aviz consultativ şi negativ. Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent, pe baza unor înţelegeri. Vă asigur că nu va fi aşa ceva”, a declarat Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.
Ministrul Justiției a explicat și de ce crede că până acum nu s-a înscris nimeni pentru postul de șef al DNA.
“Cine vrea să devină şef al DNA sunt convins că ştie foarte bine realitatea de acolo. Îşi dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA-ul în parametri constituţionali, pentru a-l face să funcţioneze normal, pentru a reda încrederea, dacă a existat, românilor în activitatea pe care o face Direcţia Naţională Anticorupţie. Prin urmare, acestea sunt după părerea mea motivele prudenţei, rezervei în înscrierea pentru competiţia de a deveni procuror-şef la DNA. Mai avem toţi ziua de astăzi, când, repet, după părerea mea, vom avea candidaţi. Cine va deveni șef la DNA trebuie să reorganizeze DNA în acord cu noile legi ale Justiției”, a spus Toader.
Dacă nu va fi depusă nicio candidatură, procedura va fi reluată.
În acest moment, Direcția Naționlă Anticorupție este condusă de procurorul Anca Jurma, după revocarea Laurei Codruța Koveși, prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.