Peste 300 de bucureşteni, de două ori mai mulţi decât într-o zi obişnuită, au vizitat miercuri seara Observatorul Astronomic, sperând să surprindă Super Luna albastră sângerie.
“Mulţi oameni au auzit că e Lună albastră. Acest lucru nu există. Luna albastră nu e reală, e doar o poreclă dată Lunii de către fermierii americani. În luna ianuarie s-au produs două Luni pline: una la început şi una la sfârşit. Asta înseamnă Lună albastră: când e a doua Lună plină într-o lună calendaristică. Se mai întâmplă, nu e ceva foarte rar. Dar chestia asta s-a suprapus cu eclipsa de Lună, care nu a fost vizibilă din ţara noastră. În timpul unei eclipse de Lună, Luna se înroşeşte. Din cauza asta au spus că e sângerie. Şi au spus că e şi Lună albastră. O eclipsă totală de Lună, o eclipsă normală, nu e nimic deosebit. În plus, nu s-a văzut de la noi”, a precizat astronomul Adrian Şonka, pentru Agerpres.
“Super Luna e atunci când se apropie Luna de pământ şi e şi Lună plină; unii spun – nu astronomii, pentru că astronomii nu au inventat treaba asta – că se vede Luna mai mare şi mai strălucitoare. Într-adevăr, pe hârtie este şi mai mare, şi mai strălucitoare, dar ochiul uman nu poate să îşi dea seama de diferenţe. Deci nu poţi să spui că vezi ceva. Practic, toţi cei care au venit la noi la observator au văzut cum răsare Luna şi s-au uitat prin telescop la ea. Este o zi în afara programului nostru obişnuit de lucru, dar am văzut interesul şi am zis să ţinem deschis. Au venit cam de două ori mai mulţi vizitatori decât în mod normal”, a adăugat Adrian Şonka.
Potrivit lui, pe 27 iulie, de pe teritoriul României va putea fi văzută o eclipsă de Lună şi, tot în acea perioadă, Marte se va afla mai aproape de Pământ decât de obicei.