Teatrul Evreiesc de Stat (T.E.S) ne invită la cea mai recentă premieră, „Luminile Ghetoului”, în regia lui Andrei Munteanu (foto), un spectacol care ne pune în față realitatea dintr-un București și dintr-o Românie despre care învățăm puțin sau deloc la școală: crimele comise asupra comunității evreiești în istoria nu foarte îndepărtată a României.
Pe rând, actorii vin și prezintă mărturii cutremurătoare despre un fenomen negat sau ascuns, în funcție de perioadă.
Scenariul gândit de Andrei Munteanu, care semnează și regia, are o valoare didactică și documentară. „Unirea acestor povești nu a fost un lucru dificil, pentru că toate au un numitor comun, suferința în timpul Holocaustului.
Fiecare dintre autori (citați în cadrul spectacolului -n.r.) au reflectat Holocaustul așa cum l-au trăit. Emil Dorian l-a reflectat în Jurnal în vremuri de prigoană, Marin Preda, marele nostru scriitor român, l-a reflectat în romanul său Delirul, celebrul fragment cu asasinarea evreilor la abator”, spune regizorul Andrei Munteanu.
Fiecare moment cu mărturii este urmat de unul muzical, creații din timpul Holocaustului și ale supraviețuitorilor. „Sunt cântece scrise în ghetouri. Bineînțeles, memoria colectivă, oamenii care au supraviețuit Holocaustului, au păstrat aceste cântece.
Imediat după război, a ieșit și o culegere, Cântecele ghetourilor.
Această antologie, această culegere, a fost făcută de un supraviețuitor polonez, care a adunat toate aceste cântece într-un volum. Din puținii bani pe care îi avea, a scos această carte care a avut norocul să ajungă în Uniunea Sovietică, unde a fost publicată și republicată.
A apărut și în Israel, în America… Și în felul acesta cântecele au ajuns până la noi, în zilele noastre, în interpretarea Orchestrei Teatrului Evreiesc de Stat, explică Andrei Munteanu.
Pe un ecran, în spatele actorilor, sunt proiectate fotografii-document care surprind scene dramatice sau cu o valoare istorică a perioadei. Sunt surprinse scene din zonele locuite de evrei din București (Calea Văcărești & distrugerea marelui templu spaniol):
Între fotografiile-document se numără și cea care îi prezintă pe Horia Sima, regele Mihai, regina mamă și mareșalul Antonescu la o întrunire legionară, imagine obținută de la Getty Images, o fotografie unicat.
Andrei Munteanu a urmat „Accademia di Opera” din Verona, master în „Regia spectacolului de operă”, clasa prof. Gianfranco de Bosio. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, licențiat în Artele Spectacolului, secția Regie Teatru, clasa profesorului Tudor Mărăscu, promoția 2011.
Despre cel mai recent spectacol pus în scenă, „Luminile ghetoului”, spune că reunește informații și imagini cu o „valoare documentară infinită”, fiind creat în trei planuri – cel al actorilor care prezintă mărturii, cel muzical și cel al fotografiilor care vin să potențeze istoria tragică a unei comunități.
Următoarea reprezentație a spectacolului „Luminile ghetoului” este programată în seara de 10 februarie 2019, de la ora 19.00. „Din cele mai ascunse colțuri ale Europei, și până la marile capitale ale bătrânului continent, rânjetul hidos al fascismului ne urmărește. Copii și bătrâni, tați și fii, frați și surori, toți deopotrivă suntem prinși în reflectorul de urmărire al ghetoului. Spectacolul este o călătorie inspirată de muzica inedită scrisă de supraviețuitorii Holocaustului, în acele momente de grea încercare, precum și de texte ce reflectă cea mai mare crimă a secolului XX”, transmite Teatrul Evreiesc de Stat.
Iorgu Ianuși despre „Luminile ghetoului”, la „Sus cortina!”:
Luminile ghetoului
Scenariul și regia: Andrei Munteanu
Conducerea muzicală: Bogdan Lifșin
Autor imagine afiș: Ephraim Moses Lilien
Gen: Dramă muzicală
Limba: Română și idiș (cu titrare în limba română)
Durata: 80 minute (fără pauză)
Premieră: 27 ianuarie 2019
Distribuție:
Dorina Păunescu
Geni Brenda Vexler
Roxana Guttman
Mihai Ciucă
Mircea Drîmbăreanu
Lucian Ionescu
Viorica Bantaș
Mihai Nițu
Andrei Miercure
Matei Bantaș
Cu participarea TES ORCHESTRA:
Clape: Bogdan Lifșin
Vioară: Rodica Gancea
Vioară: Feras Sarmini
Violoncel: Sergiu Marin
Clarinet: Mihai Pintenaru