”Familie de artişti”, regia Alexander Hausvater, are premiera miercuri, 20 Ianuarie 2016, la ora 19:00. Atenție, însă: spectacolul produs de Teatrul Nottara (rămas fără sediu) se va juca la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie.
Spectacolul ”Familie de artişti” în regia lui Alexander Hausvater, după un text scris de Kado Kostzer şi Alfredo Arias, tradus de Doru Mareş, are premiera miercuri, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul de Comedie.
O poveste despre artistul din fiecare dintre noi, despre curajul de a trăi conform iluziilor noastre şi de a ne născoci zboruri într-o lume care stă să se dărâme în jur.
Cu elemente suprarealiste, absurde, desprinse firesc din viaţă, „Familie de artişti” este un spectacol-eveniment, o tragicomedie despre oameni care aleg să trăiască liber, curat şi frumos, în propria lor imaginaţie, fără a se sinchisi de frânele societăţii ori de aparenţele ei. Dar va fi şi o provocare pentru spectatori, ale căror suflete şi minţi vor fi permanent în alertă, pentru a simţi, pentru a gândi, pentru a ieşi transformaţi din sala de teatru.
Din distribuţie fac parte: Florina Cercel, Victoria Cociaş, Crenguţa Hariton, Ada Navrot, Ion Haiduc, Ioana Calotă, Gavril Pătru, Ghighi Eftimie, Alexandru Mike Gheorghiu, Raluca Jugănaru şi Daniela Tocari.
”Familie de artişti”, premiera Teatrului „Nottara”
Într-un Buenos Aires în care istoria se demolează, pentru a face loc autostrăzilor moderne, familia Finochietto trăieşte cu artă, sfidând meschinăria vremurilor. Casa lor, aparent o ruină dezafectată, este un salon al spiritului, în care se cântă, se dansează, se scriu poezii, se pictează, se citeşte în stele şi se lucrează necontenit la o estetică a vieţii. Una în care mâncatul din pubelă are ceva aristocratic, atâta vreme cât sufletul şi mintea capătă hrana dorită.
Emma Finochietto şi cei cinci copii ai săi sunt maeştri ai artei supravieţuirii – într-o societate condusă de contabili, ei sunt contemporani în spirit cu Da Vinci, Picasso, Chopin, Van Gogh etc., îşi închipuie că marea scenă a lumii îi aşteaptă şi îşi va întâmpina cum se cuvine fiii rătăcitori. Carola îşi caută portocaliul, Pocho născoceşte rime despre pălării, Raimonda se frământă când Marte e într-o cuadratură nefastă, Fryda redescoperă Moartea Lebedei de fiecare dată, iar Marietta păstrează suveniruri de pe când era Madama Butterfly. Sunt ocrotiţi de Carmen, tânăra lor „dădacă”, cea care cunoaşte îndeaproape tomberoanele tuturor restaurantelor eclectice din capitala Argentinei.
Apariţia unui funcţionar de la primărie, venit cu un ordin de evacuare a casei, pentru începerea procedurilor de demolare, pare să însemne sfârşitul acestui templu al artelor. Însă adevăraţii artişti nu dispar niciodată…