Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă MEIN KAMPF, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă. Spectacolul montat la Teatrul Național din Cluj-Napoca de regizorul Alexandru Dabija se reia de marți, 26 ianuarie. Până atunci, luni, 18 ianuarie, actrița Anca Hanu ne vorbește despre rolul inedit pe care îl interpretează în acest spectacol, găinușa Mizzi. Ora 16.50, în rubrica ”Sus cortina!”, la Europa FM.
MEIN KAMPF este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui. Teatrul Național Cluj-Napoca
Anca Hanu în dialog cu Iorgu Ianuși despre găinușa Mizzi:
Anca Hanu, găinușa Mizzi din ”Mein Kampf”: ”Ți se face pielea de găină!”
Într-un interviu acordat Europa FM, Anca Hanu spune că are anumite ”slăbiciuni” când vine vorba de personajele pe care le interpretează. Între acestea, găinușa Mizzi din ”Mein Kampf”.
„Este, este! Da, mi-e foarte dragă Mizzi și am lucrat cu mare drag cu domnul Alexandru Dabija!”
Cum a fost întâlnirea cu Mizzi?
Păi, la prima întâlnire cu domnul Dabija în vederea montării ”Mein Kampf”, s-au împărțit treburile. Adică, tu ești cutare, tu ești cutare… Mie mi-a zis domnul Dabija: ” Tu ai ceva foarte greu de jucat”. Îți dai seama că, na….(râde). Te faci tot, așa… Ți se face pielea de găină (râde). Și zic: ”Doamne, Dumnezeule, oare ce o fi? Oare ce mi se mai pregătește?”. Zice: ”Ai de jucat o găină!”. În capul meu era așa: ”Boon, foarte tare…Dar cum fac eu asta? Adică….”. Evident, simbolul e mult mai puternic decât imitatul unei găini, propriu-zis. Personajul cântă, cotcodăcește. De vorbit,ea vorbește doar când cântă, acest lucru mi se pare foarte tare! Încet, încet, s-a conturat o găinușă care e parte din poveste.
Mizzi are mai multe intrări pe scenă intervine în această poveste a lui Hitler, un tânăr lipsit de talent la pictură, ajuns într-un azil de noapte din Viena, care speră să aibă o carieră artistică.
Cum v-ați obșinuit, ca la toate spectacolele domnului Dabija montate pe muzica Adei Milea, cântecele vin ca un pârâiaș care se străbate munții. Vine din munți, o ia printre pietre, poate, poate… Cumva paralel și, totuși, intersectându-se cu povestea.
Anca Hanu:
MEIN KAMPF
de George Tabori
traducere de Alexandru Al. Şahighian
regia: Alexandru Dabija
scenografia: Carmencita Brojboiu
dramaturgia: Cătălin Ștefănescu
muzica: Ada Milea , Anca Hanu
asistent de regie: Leta Popescu
asistent de scenografie: Cătălin Bocîrnea
maestru de lumini: Jenel Moldovan
Distribuţia:
Schlomo Herzl: Ionuţ Caras
Zweizl: Cristian Grosu
Dreizl: Radu Lărgeanu
Lobkowitz: Cătălin Herlo
Drinkowitz: Silvius Iorga
Hitler: Sorin Leoveanu
Himmlisch Heinrich: Matei Rotaru
Gretchen: Angelica Nicoară
Handchen: Romina Merei / Diana Buluga
Fretchen: Patricia Brad
Mizzi, o găină: Anca Hanu
Doamna-cu-coasa: Ramona Dumitrean
Leopold, șoferul Doamnei-cu-coasa: Cristian Rigman
Dina, secretara Doamnei-cu-coasa: Alexandra Tarce
Amănunte despre spectacolul ”APOLODOR” cu Ada Milea, Anca Hanu – AICI.