Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova face ultimele pregătiri pentru „FESTIVALUL SHAKESPEARE”, ediția a 10-a. Se împlinesc 400 de ani de la moartea dramaturgului – iar instituții culturale din întreaga lume marchează acest moment. La Craiova, Festivalul „Shakespeare” se desfășoară, între 14 și 23 aprilie, eveniment care, alături de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, include România pe harta culturală a lumii.
Amănunte – miercuri, 6 aprilie, la ora 16.50, în rubrica „Sus cortina!”, la Europa FM.
***
Destinația: Craiova, din 14 până în 23 aprilie. Câteva zile au mai rămas, așadar, până la începutul „Festivalului Shakespeare” ce va cuprinde peste 45 de evenimente culturale. Participă companii de teatru din 15 țări. Alături de trupele românești se vor afla actori din Portugalia, Marea Britanie, Polonia, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoţia, Japonia, Africa de Sud, India și Statele Unite.
Unele spectacole vor fi prezentate și în afara Craiovei, la Slatina, în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu și Drobeta-Turnu Severin.
Între trupele celebre ce se vor îndrepta spre România peste câteva zile se numără echipa Teatrului „Saytama” din Tokyo, unde regizorul Yukio Ninagawa a pus în scenă „Richard II”.
Urmează teatrul „Shakespeare Tobacco Factory” din Marea Britanie, cu „Hamlet”, o producție semnată de Andrew Hilton. „Baltic House Theatre Festival” va prezenta „Macbeth”, în regia lui Luk Perceval.
„Worcester Repertory Company” va fi prezentă cu spectacolul „Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey.
Teatrul „Schaubuhne” din Berlin aduce la Craiova „Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier.
(Foto: Teatrul Schaubuhne din Berlin, “Richard III”, regia: Thomas Ostermeier )
Directorul fondator al Festivalului, Emil Boroghină, spune că, ajuns la a 10-a ediție – și la peste 20 de ani de existență, festivalul reunește cele mai însemnate creații Shakespeare.
„Cred că am reuşit acest lucru, fiind considerat unul dintre cele mai importante Festivaluri „Shakespeare” ale lumii, pentru o bună parte dintre invitaţii noştri din străinătate, fiind poate chiar cel mai important şi valoros.” Emil Boroghină pentru publicația „Cuvântul libertății”.
Din România, vor fi prezentate mai multe spectacole Shakespeare: gazdele, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, participă cu „Julius Caesar” , în regia lui Peter Schneider.
Putem vedea co-producția „Romeo şi Julieta”, realizată de trupele „Teatrulescu” din Craiova şi „Parrabbola” din Marea Britanie, în regia lui Philip Parr.
De la Teatrul de Stat Oradea ajunge la Craiova „Regele Lear” în regia lui Gavril Pinte iar în programul oficial este inclus și „Furtuna”, în regia Alinei Hiriştea, producție a Teatrului „Gong” din Sibiu.
„Folia, Shakespeare & Co”, regia și coregrafia Gigi Căciuleanu, pus în scenă la Teatrul Metropolis Bucureşti, va fi prezentat, de asemenea, în cadrul festivalului craiovean.
Reprezentațiile vor avea loc, evident, la teatrul gazdă, Naționalul din Craiova, dar și în salaTeatrului „Colibri”, la Filarmonica „Oltenia”, la Casa de Cultură a Studenților dar și la Facultatea de Agronomie ori în holul Universităţii din Craiova. În aer liber se va juca în Pieţele „Fraţii Buzeşti”, „Mihai Viteazul”, „William Shakespeare” şi în Portul Cultural Cetate.
(Foto: Teatrul Schaubuhne din Berlin, “Richard III”, regia: Thomas Ostermeier)