Spunem ‘SUS CORTINA!’…și intrăm în atmosfera alegerilor cu ajutorul a două spectacole de teatru ‘Titanic Vals’ și ‘O scrisoare pierdută , care ne arată că politicienii nu au evoluat prea mult.
Duminică, în ziua alegerilor, putem vedea ‘Titanic Vals’ la Teatrul Odeon, de la ora 19.00.
Dramaturgul Tudor Mușatescu plasează acțiunea din ‘Titanic Vals’ ‘în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi’. Iată secretul longevității acestei piese scrise în 1931, pe care duminică, în ziua alegerilor, o putem vedea la Teatrul Odeon, în regia lui Alexandru Dabija – AUDIO.
Spirache, funcționar la prefectură, moștenește averea fratelui său mort într-un naufragiu și, forțat de familie, întră în politică. Mai mult, candidează pentru un loc de deputat:
În prima scenă, mai multe găini sunt aduse pe scenă (ca să nu uităm nici de incidentul electoral de astăzi – zeci de găini aruncate în curtea ACL) – și, mai târziu, descoperim un candidate care nu poate – și nici nu vrea – să le țină un discurs alegătorilor – AUDIO.
Din distribuție: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Ionel Miăilescu, Pavel Bartoș și Alexandru Papadopol.
În prima săptămână după alegeri, vineri, 21 noiembrie, Teatrul de Comedie a programat o nouă reprezentație a piesei ‘O scrisoare pierdută’, de I.L. Caragiale, de asemenea, în regia lui Alexandru Dabija – AUDIO.
Din distribuție fac parte: Marcel Iureș, care îl joacă pe Nae Cațavencu, Marius Florea Vizante în rolul lui Tipătescu, George Mihăiţă în rolul lui Agamemnon Dandanache, Valentin Teodosiu în rolul lui Zaharia Trahanache, Mihaela Teleoacă – în rolul Zoe Trahanache …iar Dorina Chiriac devine ‘cetățeanul turmentat’.
Intrigile și strategiile de campanie, discursurile politicienilor și slaba lor pregătire stârnesc râsul spectatorilor și îi pun pe gânduri mai ales când se apropie…o nouă rundă de alegeri – AUDIO.
Regăsim aceleași promisiuni, de pe vremea lui Caragiale ( ‘O scrisoare pierdută’), reluate în perioada interbelică (‘Titanic Vals’) și transmise alegătorilor chiar și în ziua de azi.
Amănunte – marți, 11 noiembrie, de la ora 17.00, la Europa FM, în rubrica ‘Sus cortina!’
_____________________________________________________
TITANIC VALS – duminică, 16 noiembrie, la ora 19.00 – în sala Majestic a TEATRULUI ODEON
Comedia Titanic Vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă a văzut lumina rampei acum 83 ani. Dramaturgul Tudor Mușatescu plasa acțiunea ‘în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.’ Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice ‘piramidale’ şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie, într-un spectacol-satiră ce dezvăluie noi perspective asupra umorului lui Muşatescu. Teatrul Odeon
‘În 1931, la Paris, mi-am pus în gând să scriu o piesă care să se numească «Titanic Vals» şi a cărei acţiune să se petreacă în provincie şi, mai exact, în Câmpulungul meu natal, fiindcă, oriunde aş fi auzit «Titanic Vals» şi în orice stare sufletească m-aş fi gândit la mine, melodia aceasta însemna Câmpulungul, provincia cu oamenii ei buni şi modeşti sau ridicoli, cu întâmplările ei vesele sau triste, cu dramele şi comediile ei publice sau familiale (…)’ Dramaturgul Tudor Muşatescu, după premiera ‘Titanic Vals’, 1932
Regia: Alexandru Dabija
Spirache
Dacia
Chiriachița
Sarmisegetuza
Gena
Traian
Decebal
Petre Dinu
Stamatescu
Rădulescu Nercea
Procopiu
Doica, O servitoare
Anda Saltelechi
Un fotograf
Dan Iosif
_______________________________________________________
O SCRISOARE PIERDUTĂ, de I.L. Caragiale (1884) – vineri, 21 noiembrie, ora 19.00, la Teatrul de Comedie
Regia: Alexandru Dabija
Ştefan Tipătescu – Marius Florea Vizante
Agamemnon Dandanache – George Mihăiţă
Zaharia Trahanache – Valentin Teodosiu
Tache Farfuridi – Florin Dobrovici
Iordache Brânzovenescu – Eugen Racoţi
Nae Caţavencu – Marcel Iureş
Ghiţă Pristanda – Dragoş Huluba
Un cetăţean turmentat – Dorina Chiriac
Zoe Trahanache – Mihaela Teleoacă
Ionescu, Popescu… – Dan Rădulescu
Fragment din actul IV – ‘O scrisoare pierdută’
Caţavencu: Scrisoarea d-voastră…
Zoe: Ei?
Caţavencu: N-o mai am!…
Zoe: Nu se poate!…
Caţavencu: N-o mai am!…
Zoe: Minţi!
Caţavencu: Nu minţ; n-o mai am!…
Zoe: Nenorocitule! Ce ai făcut-o?
Caţavencu: Am pierdut-o!
Zoe: (dând un ţipăt şi uitându-se pierdută în toate părţile) A! De ce nu pot să te omor!
Caţavencu: Omoară-mă, madam, omoară-mă, dar nu e vina mea!
Zoe: Cum ai pierdut-o? Când ai pierdut-o? Unde ai pierdut-o?
Caţavencu: În scandalul, în bătaia de alaltăieri seara, de la întrunire, cine nu ştiu… mi-a smuls pălăria din cap… scrisoarea o aveam în căptuşeala pălăriei…
Zoe: Care va să zică, adevărat ai pierdut-o?
Caţavencu: Da!
Zoe: Mi-ai pierdut scrisoarea… şi nu ştii, nu bănuieşti pe unde poate rătăci scrisoarea mea?