Așa-zisele bastoane cu electroșocuri pe care Poliţia Română s-a grăbit să le cumpere în pandemie ca să nu facă licitație s-au dovedit a fi niște chinezării ieftine. DNA anunță că face percheziții în două locații privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției din țară. Surse oficiale au precizat pentru Europa FM că procurorii anticorupție au descins la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și la sediul companiei de la care Poliţia Română a cumpărat bastoanele și căștile de protecție neconforme.
Procurorii ar investiga achiziția în 2020 – în plină pandemie – a 4000 de bastoane și 4000 de căști de protecție, explică la Europa FM Cosmin Andreica – președintele Europol
„Acesta a fost și pretextul sub care s-a realizat această achiziție, cu toate că nu are legătură cu prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. Însă, acesta a fost și argumentul și fundamentarea invocată de conducerea Poliției Române de la acea vreme. Și vorbim aici despre chestorul de poliție Liviu Vasilescu, care actualmente este șeful Direcției Generale Anticorupție. Dumnealui a insistat pentru această achiziție. Știu că ne-a întrebat și pe noi la acel moment. Noi ne-am opus vehement pentru că suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine și mai ales chinezării de genul acesta – așa cum sunt aceste produse”, a spus Cosmin Andreica la Europa FM.
Prețul plătit de Poliția Română pentru aceste bastoane a fost mult mai mare decât cel oferit de piață
„Prețul la liber… acum veți găsi produsul între 40 și 60 de lei bucata, în timp ce Poliția Română a plătit peste 100 de lei pentru acest produs și este o achiziție directă, fără licitație”, a mai explicat Cosmin Andreica.
Șeful Sindicatului Polițiștilor Europeni: S-au rupt la a treia, a patra deschidere. Sunt extensibile
S.R.L.-ul care a cumpărat bastoanele din China, pe care ulterior le-a vândut Poliției Române este Tradeco Engineering – cu sediul într-un apartament din Sectorul 2. Bastoanele au cedat rapid – multe s-au rupt, afirmă șeful Sindicatului Polițiștilor Europeni.
„S-au rupt la a treia, a patra deschidere, desfacere, pentru că ele sunt extensibile. Este vorba de o lanternă și de un dispozitiv care produce curent și, practic, curentează. Adică, te arde, cum ar veni. Sub nicio formă nu te imobilizează la fel cum se întâmplă cu celelalte dispozitive – pistoalele cu electroșocuri pe care le folosesc celelalte poliții. Și, mai mult decât atât, sunt și periculoase pentru că în condițiile în care ele au o dimensiune de aproximativ 40 de centimetri, trebuie să te apropii foarte mult de agresor pentru a le putea folosi, ceea ce permite agresorului să te lovească. Și, în al doilea rând, faptul că le folosești pe agresor nu duce la imobilizarea lui”, a mai explicat șeful Sindicatului Polițiștilor Europeni.
În 2020, Ministru de Interne era Marcel Vela.
Sursa foto: Europa FM