Premierul Mihai Tudose nu susţine proiectul de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale, iar avizul va fi unul negativ din partea Executivului. Seful Guvernului consideră că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român după decesul Regelui Mihai, au declarat – pentru AGERPRES – surse oficiale.
În 7 noiembrie, la două zile după moartea regelui Mihai I, președinții celor 2 camere ale parlamentului, au propus inițiativa legislativă prin care s-ar reglementa statutul juridic al Casei Regale a României – unul de drept privat.
Prin acest document s-ar recunoaște poziţia de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat. Astfel, Şeful Casei Regale a României ar beneficia de o îndemnizaţie lunară, stabilită la nivelul indemnizaţiei unui fost şef de stat.
Tot prin statut se consemnează reședința Casei Regale a României – Palatul Elisabeta, care se află în domeniul public al statului, iar casa regală îl va putea folosi gratuit timp de 99 de ani.
Se va institui un serviciu administrativ al Casei Regale a României, care să fie finanţat de la bugetul de stat, strict pentru indeplinirea atribuţiilor sale publice.
În plus, „finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.
Partidele politice par să fie de acord cu acest statut al Casei Regale. La 10 zile după ce va intra în vigoare Statutul, Şeful Casei Regale a României este recunoscut prin Declaraţia comună a celor două camere ale Parlamentului.