Guvernul a hotărât să descretizeze până la sfârșitul lunii dosarul privind intervenția jandarmilor în Piața Victoriei la 10 august anul trecut.
Surse guvernamentale afirmă la Europa FM că „hotărârea e ca și luată”.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus încă din timpul audierilor Guvernului pentru votul de încredere al Parlementului că acest dosar generează neîncrederea cetățenilor în instituțiile statului și de accea trebuie desecretizat.
Raportul Jandarmeriei din cazul 10 august va ajunge integral la Parchetul General „cât de repede posibil”, spun surse guvernamentale pentru Europa FM
Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat în timpul audierilor că raportul nu ar conține ”lucruri extraordinare”.
Marcel Vela a indicat și metoda prin care poate fi desecretizat raportul: blurarea numelor ofițerilor.
“Nu sunt secrete extraordinare. (…) Nu pot să spun ce sunt, ca să nu încalc legea. Dar ce nu este în acest raport, pot să spun. Nu sunt lucruri extraordinare. Faptul că se ține secretizat creează o neîncredere în populație vizavi de instituțiile statului, de poliție, de ministru, de partide, de Guvern, de tot ceea ce ține de decidenții care spun da sau nu.
Tocmai pentru a crea o deschidere și o încredere în populație vizavi de o instituție importantă, cum este MAI sau, dacă vreți, chiar față de clasa politică, acest raport trebuie desecretizat cât mai repede și există metode tehnice: se blurează numele ofițerilor care apar în acel raport ca să nu fie afectată siguranța”, a explicat Marcel Vela
Scopul desecretizării ar mai fi, a mai susținut Vela, nu neapărat găsirea unor vinovați, ci reabilitarea Jandarmeriei în ochii oamenilor.
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la Mitingul Diasporei din 10 august anul trecut, acuzându-i de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.
Până acum, au fost audiați cel puţin 1.180 de martori şi sute de victime ale violenţelor de acum un an. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori.