OMV Petrom trebuie să achite 118 milioane de euro suplimentar față de taxele plătite la stat – declară surse din cadrul ANAF pentru profit.ro. Suma ar urma să fie impusă de Direcția Antifraudă a Fiscului, care a desfășurat în ultima vreme un control în cadrul companiei. Suma nu este în contul taxei de solidaritate, este contribuția pe care trebuie să o achite OMV Petrom la Fondul de Tranziție Energetică.
În cazul OMV, inspectorii ANAF au stabilit, în urma controlului, o sumă suplimentară de plată de peste 581 milioane lei ( echivalentul a 117,5 milioane euro), aferentă obligaţiilor declarate în contul contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică, anunță surse citate de site-ul Profit.ro. Așadar, nu este vorba despre taxa de solidaritate despre care încă nu se știe dacă va fi sau nu achitată de această companie.
Inspectori Antifraudă specializaţi în domeniul produselor energetice se află în control la OMV Petrom după ce compania a transmis că nu va plăti „taxa de solidaritate”, impusă la nivelul Uniunii Europene pentru companiile din sectorul energetic.
Șeful ANAF: Inspectorii Antifraudă analizează încă modelul de business pe care l-a avut OMV anul trecut
Controale se fac la toți marii operatori din rafinare și distribuție de produse petroliere. Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a explicat recent, în conferința ANAF, ce vizează controlul.
„Încă avem la OMV Petrom inspectori de la Antifraudă – niște inspectori foarte buni, specializați în produse energetice – care analizează, verifică și controlează cu foarte multă atenție modelul de business pe care l-a avut OMV anul trecut. Furnizăm în același timp toate informațiile pe care ni le cere Ministerul de Finanțe pentru a continua discuțiile cu Comisia pentru a stabili foarte clar modul de aplicare și implementare a regulamentului”, a spus Șeful ANAF – Lucian Heiuș.
Termenul final pentru depunerea declarației privind Impozitul de solidaritate este 25 iunie
Până atunci, autoritățile ar trebui să încheie disputa cu OMV.
Șeful ANAF: „Este o acțiune mult, mult mai complexă și mai dificilă decât ne-am imaginat la început, dar eu cred că la final rezultatul va fi cel pe care îl așteaptă mulți dintre dumneavoastră”.
Jurnaliști: Ce așteptăm?
Șeful ANAF: „Vă mulțumesc frumos!”
OMV Petrom a avut un profit istoric anul trecut – de 10,3 miliarde de lei – cel mai mare făcut de o companie din România
Reprezentanții companiei spun că nu au de ce să plătească taxa de solidaritate, impusă prin regulament European, pentru că au sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele vizate, extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: PSD a modificat Legea taxei de solidaritate astfel încât OMV Petrom să achite taxa | AUDIO