Confidenţialitate

Sunt sau nu contaminate citricele vândute în România cu o substanță periculoasă?

În urmă cu 2 zile, angajaţii Comisariatului Bucureşti au depistat 108 kilograme de citrice, la un hypermarket din Bucureşti, pe a cător etichetă de producţie apare E233, o substanţă foarte periculoasă şi interzisă în multe ţări civilizate, cunoscută și sub numele de Imazalil.

Director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a atras atenția că portocalele si citricele conservate cu Imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman.

Paul Anghel a spus că azi va trimite către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) o solicitare pentru a face o analiză acestor produse şi să stabilească clar dacă vor fi retrase definitiv de la vânzare.

Este vorba despre pomelo, fructe aduse din China, şi grapefruit, din Turcia.

Nici nu a ajuns bine sesizarea de la ANPC la cei de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, că aceștia din urmă spun că nu avem de ce să ne facem griji.

Ei testează mereu produsele alimentare și dau asigurări că din 2016 şi până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale nivelului maxim admis pentru substanța Imazalil în citrice.

Acestă substanță poate fi folosită încă din 2012 în 24 de state membre, inclusiv în România, în agricultură.

Substanţa se folosește pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor și semintelor de cereale, conform limitelor admise.

Problema reală este că majoritatea citricelor se vând la kilogram și nu au etichete pe care le putem citi pentru a vedea dacă fructele au fost tratate cu substanța în cauză, indiferent de limite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.