Liderii G7, reuniți la Haga, au luat această decizie ca o reacție la hotărârea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea.
La solicitarea preşedintelui american Barack Obama, liderii G7 vor analiza posibilitatea excluderii Rusiei, admisă în această organizaţie în 1998.
Liderul de la Casa Albă și-ar dori ca acest lucru – excluderea Rusiei din grupul ţărilor puternic industrializate – să apară în declarația formulată după summitul de la Haga.
‘Noi nu ne agățăm de acest format și nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8’ – a fost răspunsul ministrului rus de externe Serghei Lavrov.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat în această dimineaţă că ţara sa intenţionează să continue legăturile cu statele din G8 la toate nivelurile.
În Crimeea, între timp, reprezentantul preşedintelui ucrainean în peninsulă și-a dat demisia.
Este nemulţumit de pasivitatea autorităţilor de la Kiev în legătură cu situaţia din această regiune.
‘Îmi dau demisia din funcţia de reprezentant al preşedintelui ucrainean. Mi-e rușine că sunt implicat în această situaţie’ – a declarat oficialul.
Pe de altă parte, tătarii din Crimeea vor să organizeze un referendum pentru a-şi defini poziţia, după anexarea regiunii de către Rusia.
Apartenenţa teritorială a peninsulei nu va fi abordată, ci mai degrabă ‘formele de co-existenţă’, susține liderul comunităţii tătare.