Confidenţialitate

Summitul Cultural European al Patrimoniului, desfășurat în premieră la București. 2 biserici din țară, recent restaurate, vor fi premiate pe 7 octombrie | AUDIO

Capitala este, pentru prima dată, gazda Summitului Cultural European al Patrimoniului în acest an. Pe 7 octombrie, la Ateneu vor fi premiate cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului cultural european. 26 de proiecte de conservare din mai multe țări au câștigat premii, iar dintre acestea, două sunt la noi în țară. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Biserica evanghelică Săsească din Alma Vii și biserica Sfântul Mihail din Cluj Napoca vor primi pe 7 octombrie premiul european pentru patrimoniu Europa Nostra.

Aflată în satul Alma Vii din județul Sibiu, Biserica evanghelică săsească datează din secolul al XIV-lea. Biserica face parte dintr-un ansamblu de monumente istorice, înconjurată de patru turnuri. Lucrările de restaurare au durat aproape 8 ani. S-a redeschis pentru vizitare anul trecut.

Și biserica sfântul Mihail din centrul Clujului a fost într-un proces de restaurare în perioada 2016-2022. Numai turla are aproape 80 de metri înălțime și a fost, timp de mai multe secole, cea mai înaltă din România. De când a fost redeschisă publicului, a atras zeci de mii de turiști, spune președintele asociației Monumentum, Eugen Vaida.

Președintele asociației Monumentum, Eugen Vaida: „La Alma Vii vorbim de implicare extraordinară a comunității de acolo”

„Fiind prezent la dezvelirea plăcii de la Sfântul Mihail am aflat că, deja în ultimele trei luni au avut 60.000 de turiști. Sigur, e un loc central, dar nu a fost atât de deschis pe timpul restaurării. Acum au foarte mulți vizitatori și un ghidaj extraordinar. Iar la Alma Vii vorbim de implicare extraordinară a comunității de acolo, de la procesul de restaurare, dar și la cel de utilizare”, a spus președintele asociației Monumentum, Eugen Vaida.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan anunță că se vor face și mai multe investiții în clădirile de patrimoniu din România.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: „Clădiri emblematice din România vor intra într-un proces de investiții”

„Vorbesc despre un acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care clădirile importante de patrimoniu, inclusiv clădirea aceasta minunată a Ateneului va avea o investiție pentru a fi finalizată refacerea, dar, pe lângă Ateneu, clădiri emblematice din România vor intra într-un proces de investiții. De asemenea, am lansat un program nou de investiții pentru refacerea caselor memoriale, bisericilor, monument istoric din România și a gărilor de patrimoniu, pentru prima dată”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

În premieră, Capitala va fi gazda Summitului European al Patrimoniului Cultural organizat de federația Europa Nostra.

Secretarul general al organizației Europa Noastra, Sneška Mihailović: Un omagiu adus numeroaselor persoane și organizații extrem de competente și pasionate de conservarea patrimoniului

„Organizarea acestui summit, acum, la București, reprezintă un tribut adus României și nu doar patrimoniului material, cultural extrem de divers și bogat al României, care face parte din patrimoniul cultural comun al Europei, ci și un omagiu adus numeroaselor persoane și organizații extrem de competente și pasionate de patrimoniu, de conservarea patrimoniului, de salvarea sa și de transmiterea sa către generațiilor următoare”, a spus Secretarul general al federației Europa Nostra, Sneška Mihailović.

26 de proiecte de conservare a patrimoniului din 18 țări din Europa vor fi premiate la Ateneu pe 7 octombrie.

Sursa foto: Europa FM / Laura Dori

Citește și: Prima rectificare bugetară din 2024, anunțată de Guvern. 4 ministere-cheie ar urma să beneficieze de fonduri suplimentare | AUDIO