Confidenţialitate

Summit restrâns la Bruxelles pe tema crizei refugiaților

La Bruxelles s-a desfășurat aseară mini-summit-ul Uniunii Europene pe tema crizei refugiaților din Balcani.

100.000 de noi locuri de primire a refugiaților vor fi create în țările de pe ruta din Balcani (jumătate dintre acestea vor fi în Grecia), a anunțat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Aceste state sunt afectate de afluxul masiv de refugiați care intră în Europa.

Aproape un sfert de milion de persoane au străbătut Balcanii, în această toamnă, în drumul lor spre Occident.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi susţine că fugarii din calea războiului nu ar fi nevoiţi să îşi asume călătorii riscante pe mare dacă ar exista căi legale de a ajunge în Europa.
La Bruxelles liderii Uniunii Europene și cei ai statelor Balcanice au convenit asupra unui plan in 17 puncte care vizează gestionarea fluxului de migranți, a anunțat Comisia Europeană.

Reuters a publicat principalele puncte ale acordului. Printre acestea se numără și creșterea până la finalul anului cu 30.000 de locuri a capacității de primire din Grecia, în timp ce ONU va oferi subvenții pentru chirie pentru cel puțin încă 20 de mii de persoane.

Totodată, forțele de ordine din Slovenia vor fi suplimentate, la fel și eforturile pentru trimiterea înapoi a migranților care nu au nevoie de protecție internațională.

Mai mult, vor fi intensificate operațiunile comune pe mare, împreună cu forțele Frontex, dar și cele de identificare a traficanților de persoane.

La summitul de la Bruxelles, liderii au convenit că nu se va mai facilita circulația migranților către alte țări. Țările vor face schimb de informații cu privire la fluxul de refugiați, iar instiutuțiile financiare europene vor asigura fondurile necesare cazării acestora.

La acest summit, România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis.