Confidenţialitate

Începe Summitul NATO de la Washington. Președintele Klaus Iohannis va participa la cea de-a 31-a reuniune a Organizației. Principalele teme de discuție

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 9-11 iulie 2024, la cea de-a 31-a reuniune la nivel înalt a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. În acest an, 32 de state membre NATO şi state aliate din afara spaţiului euro-atlantic se reunesc la Summitul organizaţiei.

Teme de discuție în cadrul Summitul NATO din 9-11 iulie 2024

Summitul din 2024 marchează 75 de ani de la înființarea NATO, considerată cea mai puternică alianță politico-militară din istorie.

Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific, precum și un eveniment aniversar. De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina.

Liderii ar urma să adopte decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia.

Alte teme care vor fi discutate de lideri la Washington se referă la consolidarea rezilienței, răspunsul NATO la amenințările din Sud și aprofundarea cooperării cu partenerii NATO.

România, de 20 de ani stat membru NATO

România marchează în 2024 două decenii de la aderarea la Alianță Nord-Atlantică.

„În acest context, Președintele Klaus Iohannis va evidenția la Washington că apartenența la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană și cea euroatlantică”, precizează Administrația prezidențială.

Șeful statului „va evidenția importanța crucială a legăturii transatlantice și a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, va susține deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare și va solicita acordarea unei atenții sporite Flancului Estic și Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, mai transmite Administrația prezidențială.

România va susține pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina

„Președintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe forțe, capabilități și aranjamente de comandă și control robuste și eficiente, capabile să răspundă tuturor amenințărilor.

În cadrul reuniunii, România va susține pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina. Va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023.

De asemenea, Președintele României va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, și creșterea capacității acestora de a răspunde amenințărilor hibride în creștere. Președintele Klaus Iohannis va sprijini demersul NATO de consolidare a relației cu partenerii din Sud”, mai arată Administrația prezidențială.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Compania canadiană Gabriel Resources a contestat decizia prin care în martie România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană și cere anularea acesteia | AUDIO