
Cel mai sensibil subiect va fi înființarea unei „forțe de re-asigurare”, care ar putea implica și desfășurarea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, o opțiune susținută puternic de Franța și Marea Britanie.
„Rusia reprezintă o amenințare pentru Franța și Europa, în anii ce vor veni”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.
La summitul de la Paris trebuie să se stabilească cine va mai face parte din coaliție. Pe lângă Franța și Marea Britanie, cele mai importante două puteri militare din Europa, ar putea participa cu soldați pentru menținerea păcii țările baltice – Estonia, Lituania și Letonia, precizează surse citate de Sky News. Toate cele 4 țări sunt membre NATO și au granițe cu Rusia. Finlanda va face „cu siguranță” parte din coaliție, declara de curând ministrul de externe al țării.
Spania și Canada sunt alți posibili contributori. Polonia și Germania, însă, nu ar fi de acord cu trimiterea de trupe în Ucraina.
Premierul polonez Donald Tusk spunea luna trecută: „Nu intenționăm să trimitem soldați polonezi pe teritoriul Ucrainei”.
Președintele interimar, Ilie Bolojan a declarat că România va sprijini eforturile de asigurare a unei păci durabile, dar nu va trimite soldați în Ucraina.