Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a vorbit, duminică în emisiunea Medium Rare a lui Adi Hădean, despre riscurile la care ne expunem copiii dacă nu îi învățăm să dobândească obiceiuri alimentare sănătoase încă din primii ani de viață, dar și despre greșelile frecvente care se fac în privința dietelor.
„E foarte greu pentru părinți de pus în practică, dar trebuie cu orice preț să ne dăm silința să lăsăm copiii să fie instinctivi, adică un copil mănâncă, până la 5 ani, cât îi este foame și se oprește când s-a săturat, nu putem spune noi din exterior cât înseamnă mult sau puțin pentru el.
Responsabilitatea părinților este să le dea alimente de bază, banale, rudimentare, adică să fie cât mai puțin procesate. Acest ABC de nutriție trebuie deprins de acasă”, a spus medicul nutriționist.
„În momentul în care faci o ciorbă, o tocăniță sau paste cu un sos, nu dai niciodată greș. Copiii nu se îngrașă din mâncarea gătită, ci din momentul în care încep să dezvolte preferințe pentru alimentele ambalate, care sunt extrem de concentrate, într-un volum mic și pe care ei nu le pot aprecia din punct de vedere caloric. Lui i se pare că a mâncat puțin ca volum, dar de fapt a consumat foarte multe calorii”, a explicat Mihaela Bilic.
Ea a atras atenția și asupra pericolului pe care îl reprezintă sucurile de fructe: „Trebuie avută foarte mare grijă la transformarea fructelor în suc pentru că provoacă obezitate la copii. Noi bem sucul de fructe ca pe apă, iar fructoza aceea obosește ficatul și se transformă aproape toată în grăsime abdominală. Fructele trebuie mâncate, mestecate, nu băute cu paiul! E foarte important. Părinții, în disperarea lor, dau suc copiilor ca să bifeze că au mâncat fructe, dar fructele nu sunt un aliment de bază, legumele sunt”, a explicat Mihaela Bilic.
Cât privește obezitatea la adulți, nutriționista spune că printre principalele cauze se află stresul, care provoacă mâncatul emoțional: „Stresul îmbolnăvește, dezechilibrează, aș spune chiar că kilogramele în plus sunt o boală a sufletului.
Noi ne trezim că mâncăm compulsiv sau căutăm confortul în mâncare, pentru că e vorba de o energie negativă în organism pe care amărâtul nostru creier caută să o echilibreze, să o neutralizeze cu ajutorul mâncării. Moderația este cel mai greu lucru în ziua de azi.
Crezul meu de bază este – puțin din tot -. În momentul în care începi să faci extremism alimentar, să elimini cu totul anumite grupe alimentare, să gătești numai într-un anumit fel, să nu combini alimentele între ele, atunci ești pierdut”, a mai spus Mihaela Bilic.