Proiect controversat în inima muntelui, în județul Suceava – în pasul Mestecăniș, pe o suprafață de aproape 4 hectare și jumătate de teren, se construiește o groapă de gunoi ecologică care ar putea dăuna mediului înconjurător.
Comisarul european pentru dezvoltare, Corina Crețu, i-a cerut ministrului Mediului să se implice în acest scandal și să analizeze normele privind protejarea peisajelor.
În replică, Ministerul Mediului susține că proiectul este deja aprobat: în aceste condiții, autorităților de la București nu le rămâne decât să verifice respectarea legislației de mediu.
Groapa de gunoi ecologică se construiește în județul Suceava, aproape de unul dintre cele mai frumoase peisaje din țară, pasul Mestecăniș.
Acolo ar urma să fie aduse toate gunoaiele menajere din zona montană a județului.
În acte, proiectul este denumit ”depozitul de deșeuri de la Pojorâta” – însă această localitate se află la 11 kilometri distanță de locul în care va fi amplasată groapa de gunoi.
Comisarul european pentru dezvoltare, Corina Crețu e de părere că acest proiect ar putea fi dăunător pentru mediu și le-a cerut reprezentanților ministerului Mediului să se implice.
Corina Crețu a declarat, pentru EuropaFM, că se așteaptă să fie informată despre rezultatele verificărilor.
În replică, ministrul Mediului susține că nu mai poate opri construirea gropii de gunoi, pentru că acest proiect a fost deja aprobat de autoritățile locale, iar lucrările au început. Grațiela Gavrilescu ne-a declarat însă că va verifica dacă se respectă legislația de mediu.
De construirea gropii de gunoi se ocupă 2 firme: o companie din România și una din Austria.
Contractul a fost semnat în ianuarie 2013 și are o valoare de peste 27 de milioane de lei, fără TVA. Depozitul de deșeuri de la Pojorâta va avea o capacitate de 350 de mii de tone.