Elevii de clasa a XII-a au susţinut luni proba la Limba şi Literatura Română a Bacalaureatului. La subiectul al treilea, cei de la profilul uman au avut de caracterizat un roman psihologic, iar cei de la profilul real, un roman interbelic. Doar că noțiunea de ”roman interbelic” le-a ridicat serioase probleme multor elevi de liceu.
Pe Internet este mobilizare în jurul unei petiții pentru ca romanul ”Moromeții” să fie trecut în categoria celor interbelice, după ce mai mulți elevi de liceu au considerat că anul 1955, cel am publicării primului volum al lucrării literare, este între cele două Războaie Mondiale.
După cum scrie site-ul omaga.ro, marți dimineața petiţia a strâns peste 4500 de semnături, iar numărul semnatarilor a ajuns la ora 19 la peste 5.400.
Textul petiției (cu greșelile cu care a fost redactat):
Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ”Morometii” la subiectul 3 la bac , deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioadaa postbelica , multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza… si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , ”buna crestere” pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!
Peste 1.400 de comentarii a adunat petiția iar mulți dintre cei care comentează sunt convinși că pot schimba încadrarea romanului, mai ales că și-au redactat tezele de examen luând în calcul ”Moromeții” ca roman interbelic.
Perioada interbelică a romanului românesc este una plină de creații literare studiate în anii de liceu, așdar opțiuni multe pentru elevii care s-au pregătit pentru Bacalaureat. Termenul de ”interbelic” se referă la perioada dintre cele două Războaie Mondiale. ”Moromeții” este însă un roman de Marin Preda apărut în două volume la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, în 1955 și în 1967. Al Doilea Război Mondial s-a terminat pe 2 septembrie 1945, cu zece ani înaintea apariției primului volum din ”Moromeții”.
Nu doar că este intebelic, este și psihologic
Mai mulți elevi au ales romanul ”Moromeții” și la profilul uman și acum cer și ei printr-o petiție ca acest roman să fie considerat psihologic.
Cuprins în programa școlară drept roman realist postbelic, ”Moromeții” de Marin Preda este considerat cel mai important al autorului.