Confidenţialitate

Sub 2 % dintre români donează sânge anual – CAMPANIE DE INFORMARE

Rezervele de sânge în România sunt limitate. Statisticile arată că 1,7 % dintre români donează anual sânge.

Europa FM vă prezintă situaţia centrelor mari de transfuzii din Bucureşti şi din ţară, şi încercăm să găsim motivele pentru care românii nu donează sânge.

Tot mai des vedem anunturi umanitare, de la oameni care au nevoie de sânge, pentru că nu ajunge sângele donat. Este nevoie de donatori fideli, cărora să li intre în obicei să doneze de câteva ori pe an, nu doar atunci când se cere ajutor.

ESTE CRIZĂ DE SÂNGE ÎN SPITALELE BUCUREŞTENE DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

De exemplu, în iulie anul acesta, Institutul Clinic Fundeni a primit mai puţin de jumătate din cantitatea de sânge pe care o ceruse. E nevoie pentru operaţii, transplanturi, transfuzii, etc.

Se mai poate dona sânge în Bucureşti doar în alte 3 spitale: cel de urgenţă Floreasca, Universitar şi chiar la Institutul Fundeni. În total, abia se strânge suficient sânge într-o zi, doar pentru Fundeni. Mai sunt însă alte 69 de spitale în București, care au sectii de urgență, de ginecologie, maternitati sau secții oncologice. Toate au nevoie de sânge zilnic.

La Spitalul de Urgență Floreasca nevoia de sânge este foarte mare și niciodată nu poate fi estimată, pentru că aici vin accidentele, traumatismele și tot ce ține de urgență. În medie se folosesc 50, chiar şi 100 de unităţi pe zi.

De rezerve de sânge nu se poate vorbi pentru ca sângele expiră în cel mult o lună!

Se poate dona și în spitalul Floreasca, așa că de multe ori, așa reușesc medicii să obțină mai repede sângele de care au nevoie. Cam un sfert din necesarul zilnic, iar de multe ori, şi angajaţii spitalului donează sânge. În unele cazuri urgente însă, se folosește substitut pentru sânge. Dar nu se poate mereu, asa ca uneori, se amână chiar şi operaţii pentru că lipseşte sânge, ne explică, dr. Zamfir, șefa secției de transfuzii din cadrul spitalului de urgenţă Floreasca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 “Uneori  se poate face substituţíe cu masa eritrocitară,  dar nu putem accepta pentru toti pacientii acest lucru. Sunt pacienţi cu insuficienmţă renală şi nu poţi face substituţie decât în extremă urgenţă, când viaţa pacientului este in pericol, dar sunt  şi medici care nu acceptă această situaţie, dar neavând ce face.. nu există soluţie.  

  Foarte rar se întâmplă să și amânăm unele operații, chiar și zilele acestea, dar este o amânare de pe o zi pe alta. Sunt și donatori fideli spitalului dar cei mai mulți sunt aparținători. Avem personal medical care donează des, medici, asistente, infirmieri, fără să fie criză de sânge.”

 La Institutul Fundeni unde se fac transplanturi şi alte operaţii care necesită mult sânge, este nevoie doar pentru operaţii în medie tot de peste 100 de pungi pe zi.

În plus, mulţi pacienţi au nivelul de sânge foarte scăzut, înainte de operaţii, sub 13 cât este normal, aşa că primesc sânge şi înainte de a fi operaţi.

Am stat de vorba cu medicul Irinel Popescu, seful sectiei de transplant

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru operațiile care se fac la Institutul Fundeni avem in general nevoie de 2-4 unități de sânge per operație și sunt 7 săli de operație la care se fac în general cam 2 intervenții importante pe zi. La cazurile dificile, unde apar complicații este nevoie de mai mult sânge dacă trebuie să revenim in sala de operație.  

 Dacă un pacient intră intr-o operație mare cu o hemoglobină mică, de 6, există riscul unor complicații, de aceea este nevoie să corectăm (n.r să creștem) nivelul hemoglobinei pentru ca șansele pacientului să fie mai maxime.Asta inseamnă altă cantitate de sânge necesară.”  

De unde fac rost spitalele de sânge?

Spitalele iau sânge si de la Centrele de donare din apropierea Bucureștiului: cum ar fi cel de la Ploiesti. Pentru că în oraşe, nevoia este mai mică – marile operaţii se fac la Bucureşti.

Am stat de vorbă cu Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzii din Bucuresti:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Dacă nu ar fi centrele din jurul nostru, cum ar fi cel din Ploiești, Buzău, Slobozia, Pitești, Câmpulung, să ne sprijine cu sânge, nu am putea să facem faţă cererii de sânge. Aceste centre locale trimit surplusul, însă în oraşele mici, nevoia este mai mică pentru că in general cazurile complicate se duc la Bucureşti. Au şi centrele judeţene nevoie dar  ce le rămâne ne trimit nouă.”

Problemele de la Centrul de transfuzii Bucuresti

Paradoxal, dacă  mâine ar veni o mie de oameni care să doneze sânge, nu există suficient personal medical care să se ocupe de ei.

Din nefericire, de această realitate ne-am lovit la tragedia de la Colectiv. Atunci, apoape o mie de oameni au stat la cozi ore în șir, zile la rând pentru a ajuta victimele incendiului.

A venit apoi reversul medaliei: acest spirit civic, care a mânat românii să doneze a acutizat apoi criza de sânge, pentru că sute de oameni care au donat, nu mai pot dona pentru urmatoarele 3 luni, iar impactul emoţional uşor – uşor a dispărut. Aşa că, românii nu s-au mai înghesuit să doneze dacă au văzut că nu se cere.