Statele Unite ale Americii organizează un zbor charter, duminică, pentru a repatria cetăţenii şi diplomaţii americani din oraşul chinez Wuhan, centrul epidemiei provocate de noul coronavirus, relatează Agerpres, citând Reuters.
Avionul va prelua peste 200 de persoane.
Washingtonul a primit aprobarea operaţiunii din partea regimului de la Beijing în urma unor negocieri purtate în ultimele zile.
De asemenea, SUA intenţionează să îşi închidă temporar consulatul din Wuhan.
Franţa va lua măsuri similare.
În colaborare cu autorităţile locale, guvernul de la Paris intenţionează să organizeze un serviciu de autobuze pentru a permite cetăţenilor francezi să se deplaseze de la Wuhan la Changsha.
La rândul său, Rusia poartă negocieri similare cu China.
Ultimul bilanț al epidemiei indică 41 de morţi și 1.300 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus
Milioane de locuitori sunt blocaţi în statul asiatic din cauza măsurilor de carantină impuse în mai multe orașe.
În tot mai multe regiuni, au fost anulate festivităţile prilejuite de Noul An Chinezesc.
Primele cazuri de pneumonie cauzate de acest nou coronavirus au apărut, în decembrie, într-o piaţă agroalimentară din Wuhan, metropolă din centrul Chinei cu 11 milioane de locuitori.
Autostrăzile au fost închise. Circulația trenurilor și a avioanelor a fost suspendată. Măştile de protecție a feței au devenit obligatorii, iar încălcarea acestui ordin se pedepseşte cu amendă.
Un al doilea caz de îmbolnăvire a fost confirmat în Statele Unite ale Americii.
3 pacienți sunt spitalizați în Franţa, acestea fiind primele cazuri din Europa.
Epidemia ”se accelerează” şi pune China ”într-o situaţie gravă”, a recunoscut preşedintele Xi Jinping, potrivit căruia China ar putea ”câştiga bătălia”.
După o recentă reuniune, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că este „prea devreme” pentru a decreta „starea de urgenţă internaţională”.