Confidenţialitate

SUA se retrag din UNESCO

Statele Unite au anunţat joi că se retrag din Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), acuzând instituţia că este ”antiisraeliană”, relatează AFP.

Statele Unite îşi păstrează statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat, la reprezentanţa ONU cu sediul la Paris.

Directoarea generală a Unesco Irina Bokova a declarat că ”regretă profund” această decizie.

”Universalitatea este esenţială misiunii Unesco în vederea construirii păcii şi securităţii internaţionale în faţa urii şi violenţei, prin apărarea drepturilor omului şi demnităţii umane”, a subliniat Bokova, citată într-un comunicat.

Decizia marchează distanţarea Statelor Unite de organizaţia la fondarea căreia au contribuit după Al II-lea Război Mondial, în scopul facilitării accesului la educaţie în lume.

Administraţia Ronald Reagan a retras Statele Unite din UNESCO în 1984, dar preşedintele George W. Bush a dispus readerarea la organizaţie în 2002.

Statele Unite au denunţat în mai multe rânduri valoarea prea mare a contribuţiilor bugetare la UNESCO, iar Washingtonul a acumulat restanţe de peste 500 de milioane de dolari.

Însă problema fundamentală este abordarea UNESCO faţă de Israel.

În 2016, Israel şi-a retras ambasadorul de la UNESCO ca protest faţă de faptul că guverne ale ţărilor arabe au obţinut susţinere pentru o rezoluţie care denunţa politicile Israelului în cazul obiectivelor religioase din Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

În iulie, UNESCO a declarat centrul vechi al oraşului Hebron, o zonă din Cisiordania care include Mormântul Patriarhilor, obiectiv palestinian în cadrul Patrimoniului Mondial, o manevră pe care Israelul o consideră o negare a legăturilor iudaismului cu oraşul biblic.

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO se aniversează în fiecare an, pe 16 noiembrie, și este prilej pentru a conştientiza valoarea acestora şi protecția de care au nevoie.