Confidenţialitate

SUA: Pentagonul cere Congresului fonduri suplimentare pentru apărarea flancului estic al NATO

Pentagonul a cerut Congresului să aloce fonduri suplimentare anul viitor pentru apărarea țărilor din flancul estic al NATO, inclusiv a României.

Solicitarea vine în contextul unei Rusii tot mai agresive după anexarea Crimeei.

Fondurile cerute de Pentagon includ și două proiecte în România – modernizarea bazelor de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Departamentul american al Apărării a propus o creștere cu 1,35 miliarde de dolari a bugetului destinat apărării flancului estic al NATO – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania.

E vorba de Iniţitiva Pentru Asigurarea Europei, program lansat în 2014 după conflictul din estul Ucrainei și după anexarea Crimeii de către Rusia.

Concret, Pentagonul speră la un buget de 4,7 miliarde de dolari în anul fiscal 2018, față de 3,4 miliarde în acest an fiscal. Fondurile solicitate Congresului american vor fi folosite pentru consolidarea apărării flancului de est.

Astfel, Pentagonul cere 701,5 milioane de dolari pentru a continua să susţină echipa de luptă a brigăzii blindate (Armored Brigade Combat Team, ABCT) din cadrul Forţelor terestre staţionate prin rotaţie. Această sumă este menită să susţină prezenţa continuă a ABCT, inclusiv a rotaţiei forţelor blindate, celor uşoare şi forţelor Stryker.

Ea garantează o prezenţă americană în Europa de Est, inclusiv în cele trei ţări state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – Polonia, România şi Bulgaria, se precizează în document.

Mai sunt incluse și două proiecte în România. Unul în valoare de 3 milioane de dolari pentru modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, în județul Cluj, iar al doilea de 2,2 milioane de dolari pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu, în Constanța.

Pentru baza de la Mihail Kogălniceanu sunt planificate îmbunătăţiri la construcţia militară, care să permită alimentarea cu carburanţi sau transbordarea muniţiei/încărcăturilor periculoase şi reaprovizionarea zonei de depozitare a muniţiei, cu scopul de a o transforma într-un centru de distribuire funcţional la nivel global.

În cadrul programului ERI, Statele Unite și alte țări efectuează exerciții de amploare în flancul estic al NATO, cu militari și echipamente militare.