Confidenţialitate

SUA nu vor ca România și Polonia să doboare drone şi rachete ruseşti în apropiere de frontierele lor, deasupra Ucrainei | AUDIO

Statele Unite nu vor ca România și Polonia să doboare drone şi rachete ruseşti în apropiere de frontierele lor, deasupra Ucrainei. „Ar implica în război toată Alianţa Nord-Atlantică”, spune secretara de presă a Pentagonului, Sabrina Singh.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Sabrina Singh, nu s-a referit la apărarea spaţiului aerian aliat, ci la un sprijin acordat Ucrainei, pe care preşedintele Volodimir Zelenski l-a cerut de mai multe ori de la statele NATO, atât în format bilateral, cât şi la întâlnirea cu noul secretar general al Alianţei, Mark Rutte.

Răspunzând întrebării unui jurnalist, reprezentanta Pentagonului a spus că astfel de acțiuni ale unor țări membre NATO ar putea escalada și mai mult situația. „Președintele Zelenski a îndemnat NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești care zboară deasupra Ucrainei, așa cum ajută și Israel. Pot Statele Unite și aliații să ajute Ucraina? Dacă e posibil cu Israel, de ce nu se poate cu Ucraina?”.

„Vorbim de două situații și două câmpuri de luptă foarte diferite. Președintele a garantat că Statele Unite nu vor trimite soldați în Ucraina, dar susținem Ucraina în lupta pentru eliberarea teritoriului suveran”, a răspuns Sabrina Singh.

Jurnalistul a cerut clarificări: „Adică doborârea acelor ținte cu rachete lansate de pe teritoriul polonez sau român ar însemna trimiterea de soldați?”.

Ne-ar implica în război, dar într-un alt mod. În prezent, suntem de părere că Ucraina a reușit să se apere cu succes de atacurile rusești”, a spus purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Pe de altă parte, NATO nu se opune ridicării restricțiilor privind lovirea țintelor din Rusia cu arme occidentale, a afirmat miercuri noul șef al Alianței, aflat într-o vizită la Kiev. Decizia e la fiecare aliat în parte, a precizat Mark Rutte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România a donat 20 de microbuze şcolare către Republica Moldova | AUDIO | VIDEO