Confidenţialitate

SUA încep retragerea trupelor de pe frontul din Afganistan

Forțele militare americane au început retragerea de pe fontul din Afganistan, în urma unei înțelegeri cu talibanii care ar urma să instituie pacea în această țară, relatează Mediafax, citând BBC.

Statele Unite au acceptat să reducă semnificativ trupele din Afganistan, de la aproximativ 12.000 de militari la 8.600.

Termenul stabilit este de 135 de zile de la semnarea documentului. Retragerea trupelor americane este una dintre condițiile acordului de pace semnat de SUA și talibani în data de 29 februarie.

La aproape două decenii după intervenţia militară din Afganistan, americanii au semnat un acord de pace cu insurgenţii talibani.

Acordul prevede retragerea totală a trupelor americane şi aliate din Afganistan în cel mult 14 luni şi îi permite lui Donald Trump să onoreze promisiunea electorală de a scoate Statele Unite din „războaiele fără sfârşit”. Însă situaţia din Afganistan riscă să scape de sub control dacă insurgenţii talibani nu ajung la un acord politic cu alte facţiuni afgane.

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat inițial că nu dorește să elibereze prizonierii talibani, condiție prealabilă pentru a putea purta discuții directe cu reprezentanții grupului militant. Cu toate acestea, Ghani va emite săptămâna aceasta un decret în urma căruia cel puțin 1.000 de prizonieri talibani vor fi eliberați.

Potrivit The Guardian, acordul a fost întâmpinat cu reticență de oameni, cu atât mai mult cu cât Forţele Statelor Unite au desfăşurat miercuri atacuri aeriene ce au vizat insurgenţi talibani aflaţi în provincial Helmand din sudul Afganistanului. Atacul ar fi fost un răspuns la violențele insurgenţilor talibani împotriva forţelor de securitate afgane, în urma cărora 20 de soldaţi şi poliţişti din Afganistan au murit. Colonelul Sonny Leggett, a declarat că decizia a fost una „defensivă, cu scopul de a opri atacurile”.

Incidentul a avut loc la scurt timp după ce Donald Trump a anunţat că că a avut o conversaţie telefonică “foarte bună” cu Abdul Ghani, confondator al Mişcării talibanilor afgani şi comandant responsabil de relaţii diplomatice.