Ajutorul militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să țină piept Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, susține un oficial militar american, potrivit AFP. Pe de altă parte, Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Kiev-ului va încuraja Germania să facă acelaşi lucru. Berlinul a exclus până acum această variantă.
Preşedintele Joe Biden a promulgat noul plan de ajutor de peste 60 de miliarde de dolari şi a anunţat livrarea unei prime tranşe de echipamente militare şi muniţii, în valoare de un miliard de dolari.
„Ucrainenii îşi raţionalizează muniţia de ceva vreme (…), aşa că ruşii, pe scurt, au reluat iniţiativa”, a declarat presei un responsabil militar american, sub rezerva anonimatului.
Ajutorul militar din partea aliaţilor „le va permite ucrainenilor să înceapă să reia iniţiativa”, dar „nu va fi un proces rapid”, a adăugat acesta.
Recepţia şi implementarea operaţională a noilor livrări va dura, doar „pentru a-şi apăra poziţiile”, a apreciat responsabilul militar citat. Acesta nu prevede nicio ofensivă la scară largă la început.
Pe de altă parte, Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit AFP, care citează un responsabil militar american. Washingtonul a confirmat că a trimis luna aceasta la Kiev rachete cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă o distanţă de până la 300 km. Înaintea Statelor Unite, Franţa şi Regatul Unit au furnizat Kievului rachete cu rază lungă de acţiune care pot atinge o distanţă de până la aproximativ 250 de kilometri.
Sursa foto: Shutterstock